NEDEN ELEKTRİKLİ ARAÇ

NEDEN ELEKTRİKLİ ARAÇ

Gelişen teknoloji ve ARGE çalışmaları, kullandığımız araçların ve ekipmanların üretimini etkilemektedir. Küresel ısınma ve çevreye etkilerinden dolayı elektrikli araçların popülerliği artmış durumda ve ülkeler tarafından da desteklenmektedir. Elektrikli araç ilk olarak 1835 yılında Amerika’da üretilmiştir ve günümüzde tüm dünyada üretilmektedir. Elektrikli araba üretimi, birçok araba markası tarafından kullanılmaktadır. Elektrikli araçlar, fosil yakıt kullanan araçlara göre daha çevre dostudur. Yakıt fiyatlarının artması ve küresel ısınmayı azaltmak için elektrikli araçlar tercih edilmektedir. Bu yazımızda, elektrikli arabaların avantajları ve dezavantajları nelerdir ve nasıl kullanılmalılar konularını ele alacağız. 

Elektrikli Arabalar Nasıl Kullanılmalı?
Elektrikli arabalar, içten yanmalı motorlar yerine elektrik motorundan güç alan taşıtlara verilen genel bir isimdir. Elektrikli araçlarda, batarya ve pil setleri bulunur. Bataryaların hacmine göre kullanım süresi değişir. Benzin, mazot ve LPG yakıt türünü kullanan araçlarda içten yanmalı motorlar kullanılır. Elektrikli otomobillerde yanmalı motorlar kullanılmadığı için egzoz gazı sorunu olmaz ve çevre için daha faydalıdır. Peki, elektrikli araçlar nasıl kullanılmalı? 

İçten yanmalı motorlarda, çalışma süresince harcadığı enerjinin maksimum %30-35’ini harekete çevirebilirler. Elektrikli araçlarda bu verim %85-90 civarındadır. Hareket çevrilmeyen enerji ses, ısı ve titreşim olarak açığa çıkar. Elektrikli araçlar bu yüzden sessiz çalışır. 

Elektrikli motor kullanan hibrit araçlar da bulunmaktadır. Hibrit araçlarda hem elektrik hem de içten yanmalı motor bulunmaktadır. Tamamı elektrikli olan araçlarda, firmalar tarafından ilk 4 sene %70 oranına kadar kapasite garantisi verilmekte ve araçların üzerindeki bataryalar oldukça uzun ömürlüdür. 


Şarjı biten elektrikli araçları, uzun yollar için kurulan hızlı şarj istasyonlarında 30 dakikada %80’e dolum yapabilir, normal şarj istasyonlarında 2-4 saat, evinizde ise bir gece boyunca aracınızın şarjını doldurabilirsiniz. Bu şarjla gidilebilen mesafeler, aracın marka ve modeline göre değişmektedir.


Elektrikli Araçların Avantajları

Elektrikli araçların  avantajları oldukça fazladır. Detaylı olarak elektrikli araçların avantajları aşağıdaki gibidir: 

Elektrikli araçlarda içten yanmalı motorlar bulunmadığı için debriyaj, şanzıman ve egzoz bulunmaz. 

Fosil yakıt tüketimi yapmayan elektrikli araçlarda egzoz gazı oluşmadığı için çevreye faydalıdır. 

Araç üretimi yapan firmalar ve ülkeler karbon ayak izini azaltmak için elektrikli araçları destekliyorlar. Geleceğe daha iyi bir dünya bırakmak için elektrikli araçlarda vergi indirimleri, yasal desteklemeler yapılıyor. 

Elektrikli araçlarda tepkime hızı oldukça fazladır. Bataryadan gelen enerjinin çok azı sese dönüştüğü için sessiz sürüş ve seri hız değişimi sağlamaktadır. Elektrikli araçlar anlık tork üretirler. Bu sayede düşük ağırlık merkezine sahiptirler ve yüksek sürüş konforu sunar. 

Benzin, mazot ve LPG gibi yakıtların maliyetlerinin artması elektrikli araçları daha avantajlı hale getiriyor. Elektrikli araçlar, yakıt maliyetlerinizi oldukça azaltır, zamlardan ve döviz kurlarından daha az etkilenirsiniz. Bunlarla birlikte motor yapısı oldukça basit olduğundan dolayı bakım masraflarınızı önemli ölçüde düşürüyor.

Ülkemizde şarj istasyonlarının sayısı artış gösteriyor. Alışveriş merkezlerinde, otoyol girişlerinde ve evlerde kolay ve hızlı şarj istasyonları sayesinde elektrikli araçları cazip hale getiriyor. 

Elektrikli Araçların Dezavantajları

Dünyada elektrikli araç üretimi ve geliştirme çalışmaları devam ederken birtakım sorunlar da bulunuyor. Günümüzde elektrikli araçların dezavantajları şu şekildedir: 

Elektrikli araçlar seri üretime geçmeye başlayınca maliyetler azalsa da günümüzde elektrikli araçların fiyatları normal araçlara göre yüksektir.

Ülkemizde elektrikli araçların kullanımı ve ikinci el piyasası çok fazla olmadığı için kullandıktan sonra satışınız zor olabilir.

Elektrikli araçların şarjı doluyken uzun yol gitmenizi sağlar. Şarjınız bittiğinde şarj dolmasını beklemek zorunda kalırsınız ve bu durum dezavantajlıdır. Aracınızı şarja takmayı unuttuğunuzda beklemek zorunda kalırsınız. 

 

ARAÇLARDA YAKIT TASARRUFU NASIL SAĞLANIR?
Araçlarda yakıt tasarrufu, motorlu taşıtlarda az yakıt miktarı ile çok daha uzun süre araç kullanabilmeye olanak sağlar. Birçok farklı kritere bağlı bir süreç olan araçlarda yakıt tasarrufu, özellikle zaman içerisinde sunduğu çeşitli avantajlar ile oldukça ekonomiktir. Peki araçlarda yakıt tasarrufu nasıl yapılır ve araç yakıt tüketimini etkileyen faktörler nelerdir? 

Araç yakıt tasarrufu yakıt türüne göre değişiklik göstermektedir. Borlease ekibi olarak bu yazımızda, araçlarda yakıt tasarrufu ve yakıt türüne göre nasıl tasarruf edebilirsiniz gibi konular hakkında bilmeniz gerekenleri detaylı bir şekilde sizler ile paylaşacağız.

Benzinli Araçlarda Yakıt Tasarrufu
Yakıt türüne göre araçlarda yakıt tasarrufu da farklılık göstermektedir. Peki benzinli araçlarda yakıt tasarrufu nasıl yapılır? Benzinli araçlarda yakıt tasarrufu için bilmeniz gerekenler aşağıdaki gibidir:

Benzin alırken soğuk sabah saatlerini tercih etmelisiniz. Soğuk havada benzin sıkışır ve buhar olmaz. Böylece aynı fiyata daha fazla benzin alabilirsiniz.

Depoyu tam doldurmak yerine yarım depo benzin almalısınız. Böylece hortumda kalmış olan benzinin ücretini ödemezsiniz.

Araçta fazla ağırlık olması yakıt tüketimini artırır. Aracınızdaki kar zinciri, bavul ve diğer ağır eşyaları aracınızda çıkarmalısınız.

Benzinli araçlarda yağın temiz olması gerekir. Düzenli olarak araç yağını değiştirerek motordaki sürtünmeyi azaltabilirsiniz. Bu durum ise daha az benzin harcamanıza yardımcı olur.

Benzinli araçlarda, motorun soğuk olması yakıt tüketimini artıran etkenlerdendir. Aracınızı durduğu yerde ısıtmak yerine ilk kalkış sırasında yavaş sürerek motoru ısıtmayı deneyebilirsiniz. Böylece yakıt tüketimini azaltabilirsiniz.

Aracınıza hız sabitleyici sistem kurarak yakıt tüketimini dengelemeniz de mümkün.

Dizel Araçlarda Yakıt Tasarrufu

Dizel araçlarda yakıt tasarrufu için bilmeniz gerekenler aşağıdaki gibidir:

Lastiklerin yeteri kadar şişkin olmaması daha çok sürtünmeye neden olur. Bu durum ise yakıt tüketimini artırır. Lastiklerinizin havasını düzenli olarak kontrol etmeniz oldukça önemlidir.

Araca eklenen ağır eşyalar veya yük aparatları aracın ağırlığını ve rüzgâr direncini artırarak yakıt tüketimini artırır.

Dizel araçlarda yakıt tasarrufu sağlamak için yapılması gerekenlerden ilki araç çalıştığında ısınmasını beklemektir. Motor ısındığında aracı hareket ettirirseniz daha az yakıt kullanabilir ve yakıttan tasarruf etmiş olursunuz.

Dizel araçlar benzinli araçlar kadar seri değildir. Özellikle ani kalkış ve duruşlarda veya gazdan ayağın hızlı çekilmesi yakıt tüketimini artıran etkenlerdir.

LPG'li Araçlarda Yakıt Tasarrufu
Gazın güvenilir bir markadan alınması, LPG'li araçlarda yakıt tasarrufu sağlamak için başlıca kriterlerden biri olarak görülmektedir. Kaliteli gaz, yakıt tüketimini de olumlu yönde etkileyen etkenlerdendir. Otomatik vitesli araçlarda ise düz vitesli araçlara göre daha az yakıt tüketimi söz konusudur. Ayrıca düşük devirde kullanılan araç, motoru zorlamayacağı için uzmanlar tarafından hem tasarruf hem de araç ömrünü uzatma açısından tavsiye edilmektedir.


Seyir hâlindeyken önemli olan takip mesafesi ise gaz-fren döngüsünü artıracağından yakıt tüketiminde önemli bir role sahiptir. Yeterli takip mesafesi, aracın gereksiz yakıt tüketmesini önler. Deponun, havanın serin olduğu zamanlarda doldurulması ve deponun tamamen doldurulmaması da yakıt tasarrufu açısından oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra performans, tasarruf ve en önemlisi güvenlik için gerekli olan periyodik bakımlar ise aşırı yakıt tüketimini önler.


Araç Yakıt Tüketimini Etkileyen Faktörler

Yakıt tasarrufuna etki eden birçok etken vardır. Bu etkenlere dikkat ederek de uzun vadede yakıttan tasarruf etmek mümkün. Bu etkenler ise aşağıdaki gibidir:

Sürücüden Kaynaklanan Sebepler

Araca ağır eşyalar yüklemek

Aracı yüksek hızda kullanırken cam açmak

Klima kullanımı

Ani kalkış ya da hız yapmak

Hızlı ya da yavaş araç kullanımı

Aracı uygun devir veya viteste kullanmamak

Motordan Kaynaklanan Sebepler

Hava filtresinin kirlenmesi

Rölanti ayarında bozukluk

Bujilerdeki ateşleme problemi

Motor yağının işlevinin azalması

Araçtan Kaynaklanan Nedenler

Fren ayarındaki problemler

Lastik havasının normal seviyede olmaması

Debriyaj balatasındaki problemler

Bunun yanı sıra araçlarda yakıt tasarrufu yapmanın diğer yöntemleri aşağıdaki gibidir:

Aracın motor devrini dakikada 2.000 ile 3.000 arasında tutmamanız gerekir.

Aracınızı doğru viteste sürmeye dikkat etmelisiniz. Uzun süre düşük viteste yüksek devirde araç kullanımı yakıt tüketimini ciddi oranda artıran etkenler arasında yer alır.

Motoru ısıtmak için çok beklemeyin. Özellikle kış aylarında aracın hareket etmeden önce 1-2 dakika ısınması yeterlidir.

Klimanın çalışması, motorun ekstra enerji harcaması demektir. Özellikle yaz aylarında, araç içindeki sıcak hava nedeniyle araba havalandırıldıktan sonra klima çalıştırılmalıdır.

Trafiğin yoğun olduğu bölgelerde ya da trafik ışıklarının yoğun olduğu yerlerde aracınızda start-stop özelliği varsa aktif hale getirmeniz yakıt tüketimi açısından faydalı olacaktır.

ANKE GROUP AUTO TECHNOLOGY

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.