Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin resmî tatil günlerinden ve ulusal bayramlarından biridir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından dünya çocuklarına armağan edilmiştir.
Bu bayram, TBMM'nin açılışının birinci yılında kutlanmaya başlanan 23 Nisan Millî Bayramı ve 1 Kasım 1922'de saltanatın kaldırılmasıyla, önce 1 Kasım olarak kabul edilen, sonra 1935'te, 23 Nisan Millî Bayramı'yla birleştirilen, Hâkimiyet-i Milliye Bayramı ile Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin, 1927'de ilan ettiği ve ilki Atatürk'ün himayesinde düzenlenen 23 Nisan Çocuk Bayramı'nın kendiliğinden birleşmesiyle oluştu.
1980 darbesi döneminde Milli Güvenlik Konseyi, bu bayrama resmî olarak "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" adını verdi.
Hakimiyet-i Milliye Bayramı (önceleri 1 Kasım, sonra 23 Nisan), saltanatın kaldırılışının ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu gerçekleştiren TBMM'nin açılışının egemenliği PADİŞAHTAN ALINIP HALKA vermesini kutlamak amacını taşır.
23 Nisan Çocuk Bayramı savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukların bir bahar şenliği ortamında sevindirmek amacını taşımaktaydı.
Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, UNESCO'nun 1979'u Çocuk Yılı olarak duyurmasının ardından, TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'ni başlatarak, bayramı uluslararası düzeye taşımıştır.
Günümüzde bayrama birçok ülkeden çocuklar katılmakta, çeşitli gösteriler hazırlanmakta, okullarda törenler ve çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.
Ayrıca 1933'te Atatürk'le başlayan çocukları makama kabul etme geleneği, günümüzde çocukların kısa süreliğine devlet kurumlarının başındaki memurların yerine geçmesi şeklinde devam etmektedir.
23 Nisan'ın Türkiye'de ulusal bayram olarak kabul edilmesinin nedeni, 1920'de o gün Türkiye Büyük Millet Meclisi nin açılmış olması,dır.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın ortaya çıkışında 3 ayrı bayramın payı vardır. Çocuk Bayramı tamamen ayrı bir kavram olarak gelişirken, Ulusal Egemenlik ve 23 Nisan Bayramları baştan ayrı bayramlarken, birleşmişler; en son da onlara Çocuk Bayramı katılmıştır.
23 Nisan", 1921'de çıkarılan 23 Nisan'ın Milli Bayram Addine Dair Kanun ile, Türkiye'nin ilk ulusal bayramı olmuştur.
Bu kadar ansiklopedik bilgiden sonra gelelim bu bayramın önemine.
Bu bayram Padişahlığın kaldırılması ile, Padişahlıkta olan egemenliğin, kayıtsız şartsız halka verilmesi, yani demokratik sisteme geçilmesinden dolayı en önemli bayramlardan ilki dir.
Dostlarım, hepimizin, her şeyi bırakıp bu bayrama gereken önemi vermemiz, kutlamamız gerekir.
Bu bayram savaştan çıkmış babaları cephede ölmüş çocukları sevindirmek için çıkan çocuk bayramı olmakla birlikte, insan olduğumuzu, seçme seçilme hakkımızın olduğunu, Padişahlığın kaldırılıp, yönetimde söz sahibi olmamızın gerektiğini yasallaştıran ilk en önemli bayramdır.
İnadına kutlayalım.
İnadına sahip çıkalım.
İnadına çocuklarımıza anlatalım.
İnadına çocuklarımızla birlikte yaşayalım bu bayramı.
Padişah olması teklif edilmesine rağmen, padişahlığı kabul etmeyen, Atamızın bize hediyesidir. Bizlerin, hiçbir mücadele vermeden, aldığımız bu yönetimde söz sahibi olma hakkının verildiği, bayramımızı sahip çıkalım.
Saygılarım, Ulusal egemenliğin Halkımızda olduğunu inananlara.
Saygılarım padişahlığı istemeyenlere.
Saygılarım çocuklarımızı bu bayramı yaşatanlaradır.
Mehmet Kızılaslan 2016-04-22