12 Eylül dönemine tepki olarak 1985′te birkaç üniversiteli genç tarafından kurulmuştu Grup Yorum. Bugüne kadar 40’ın üzerinde elemanı değişti. Kendilerine göre Ruhi Su’dan Aşık Mahzuni Şerif’e, Victor Jara’dan Zülfü Livaneli’ye kadar yaptıkları müzik farklı seslerden etkileniyor değişik kültürden esintiler taşıyordu…
Dünyayı, eşitliği, paylaşımı, aydınlığı, halkları, memleketi uğruna ölebilecek kadar seven, duygularını korkmadan müziklerine dökebilen, başta işçinin, memurun, gecekonduda yaşayanların ve ezilen her kesimin duygularını taşıyıp düşüncelerini dile getiriyorlardı.
Şarkılarıyla faşizme karşı anti-emperyalist mücadeleyi, hapishanelerde yaşanan acıları, doğal afetlerin yarattığı yıkımları, savaşları, ölümleri, aşkı, erdemi ve özgür bir dünyaya duyulan özlemi anlatıyorlardı. Albümlerinde kendi bestelerinin yanı sıra, Nazım Hikmet, Hasan Hüseyin, Ahmet Arif, Adnan Yücel, Gülten Akın,Arkadaş Özger,Kemal Özer,Ahmet Telli,Erol Toy, İbrahim Karaca’nın şiirleri, marşlar ve halk türküleri de yer almıştı.
Çalışmalarında Türkçe’nin yanı sıra Anadolu’da konuşulan Kürtçe, Lazca, Arapça, Çerkezce gibi dilleri şarkılarda kullanıyorlardı. Müziklerinde bağlamayı, kavalı, neyi ve daha birçok türde yerel çalgıların yanı sıra, başta gitar olmak üzere keman ve obua gibi pek çok yerel olmayan çalgıyı kullanıyorlardı.
Solo şarkılardan çok koroyla seslendirilmiş parçaların baskın olduğu müziklerinde, ritim kompozisyonlarına, folk-rock olarak değerlendirilebilecek bir müzik zenginliğine, ülkenin yerel halk şarkılarından Akdeniz ezgilerine, Latin Amerikalı marşlardan ′rock′a kadar çeşitli tınılar var. Bünyesinde Grup Ekin, Grup Özgürlük Türküsünü barındırdılar.
Grup Yorum’un albümlerini sırasıyla sayacak olursak ilk albümünden başlayarak Sıyrılıp Gelen, Haziranda Ölmek Zor, Türkülerle, Cemo/GünGelir, Gel ki Şafaklar Tutuşun, Yürek Çağrısı, Dünden Yarına, Cesaret, Hiç Durmadan, İleri, Geliyoruz, Marşlarımız, Boran Fırtınası, enstrümantel çalışma Kucaklaşma, 15 yılın Seçmelerinden oluşturulmuş bir albümleri ile son yıllarda çıkan Eylül, Feda, Biz Varız, Yürüyüş, Yıldızlar Kuşandık, Baş eğmeden , Halkın Elleri, Dünden Yarına Ustalarımız,İlle Kavga yer almakta...
1987′den başlayarak hemen hemen her yıl bir albüm çıkartan, Türkiye′de ve Avrupa′da her yıl onlarca sayıda büyük konsere imza atan Grup Yorum, bunun dışında da yüzlerce kitle, sokak gösterisine, greve, fabrika ve üniversite de yer alan etkinliklere katıldı. Muhalif çizgisi nedeniyle pek çok gözaltı yaşadı. Engeller ve yasaklarla karşılaştı.
Bütün bu baskılara rağmen her yıl yüz binlerce dinleyeniyle buluşmayı başaran, albümlerini kitlelere ulaştırmaya devam ederken hakkında araştırma yazıları ve kitaplar yayımlanan önemli bir grup haline geldi. Basının "hapishane şarkıcıları" ve "kar makinası" ismini taktığı Grup Yorum umutla şarkılarını söylemeye devam ediyor. Grup Yorum’un sloganı “Türküler Susmaz Halaylar Sürer”… Grup Yorum’la nice müzik dolu yıllara diyerek yağmur olsun adlı eseriyle yazımızı sonlandıralım.
şu dünyada ölüm var
yoksulluk var zulüm var
eğme başın namerde
yüreğin var dilin var
yağmur olsun sel olsun da
bahar açsın gül olsun
bir ateş yakalım ki
cümle dertler kül olsun
dağ başından kar gelir
dağlar aşar yar gelir
sevdalı yüreğime
böyle dünya dar gelir
sil gözünün yaşını
dövme artık döşünü
yel olup harlayalım