YÖK (Yüksek Ögretim Kurulu) 12 Eylül Rejimi tarafından Üniversitelerimizin liberal politikalara uyumlu hale getirmek için kurulan bir kurumdu. Bu kapsamda, Yüksek Ögretim Kurulu (YÖK) 6 Kasım 1981 yılında Prof Dr. İhsan Doğramacı’nın başkanlığında kurulan YÖK 1982 Anayasası ile güvenceye alınarak uygulamaya konuldu.
İlk olarak da binlerce öğretim görevlisini, ögrencisini ilerici demokrat oldukları için üniversitelerden ayırdı. Bilimsel araştırmalar da tamamen YÖK’ün denetimine alınarak üniversite gençliğinin tek tipleştirilmesi hedeflendi. Bu yapılanma ile üniversitelerimiz üst düzeyli meslek okullarına indirgendi.
Üniversitelerimizin var olan kısmi özerklikleri kaldırılarak harç uygulamasına geçildi. Eğitimde adım adım paralı hale getirilerek ,üniversitelerimizin ticarileşmesiyle birlikte, eğitimde fırsat eşitliği de kalkmış oldu. Vakıf üniversiteleri adı altında özel üniversitelere zemin hazırlanarak, kurulacak üniversitelerin eğitim dilininin ingilizce olması şartı konuldu.
Gelişmiş ülkelere baktığımızda eğitim dillerinin kendi dillerinde olduğunu görürüz.Kuruluşundan bu yana yıllar geçmesine rağmen YÖK üniversitelilerin en ufak demokratik taleplerine ya da hareketlerine soruşturmalarla, cezalarla uzaklaştırmalarla cevap vermekte. Diğer yandanda eğitimin piyasalaştırılması eşitsiz niteliksiz bir şekilde devam etmektedir.
Bu durumda yapılması gerekenler ise: Üniversitelerin karşı karşıya olduğu sorunlar net olarak ortaya konularak net yanıtlar verilmelidir. Alınacak tüm kararlar alt organlarca alınmalıdır. Tam gün uygulamasına geçilmeli. Öğretim elemanlarının özlük hakları ve diğer eğitim elemanlarıyla ile beraber makul düzeyde olmalıdır. Vakıf Üniversitelerinin de kamu denetimine alınması gerekir.
Ögrenci harçları da sembolik düzeyde olması gerekir. Asıl olması gereken herkesin eşit parasız nitelikli eğitimi almasıdır. Üniversite eğitiminin de insancıl,barışcıl ve ilerici olması gerekmektedir.Çoğulcu düşünce ortamı üniversitenin ruhunu ve varlığını ortaya koyar.