“Sarhoş olun durmamacasına! şarapla, şiirle ya da erdemle, nasıl isterseniz..." Charles Baudelaire
Kelimenin manası da başı hoş olmaktır. Hayata anlam ve etrafına mutluluk verebilmektir. Kişinin kendisini kontrol etmek istememesini de anlatır.Gözlere hoş bir feri , yanaklarda hafif pembeliği de getirir.
Olamadığını olmaktır kimi zaman. Peşinden gitmeyi , kendini sevmeyi, kontrolsüzce hareket etmeyi getirir.. Yüz hatlarında rahatlık olur. Daima gülümsemeyi, çok söylemeyi çok dinlemeyi lüzumu derecesinde yemeyi de getirir.
Düşünceleri direk dışavurmadır.İçindeki iyiliğin de dışarı çıkışıdır .Kafanın güzel olmasıdır.İçkiyi seven insanın da şarkısıdır. Değişik bir ruh halini de getirmektedir.
Sarhoşluğun da grupları bulunmaktadır:İçince sapıtanlar, içtikçe kendine gelenler, susan, dinleyen bağıran çağıran,eğlencem diye milleti rahatsız eden gereksiz ciddileşenler.
Şişede durduğu gibi olmadığının kanıtıdır. Tüm şişeyi içtiyi de anımsatır. Aynı zamanda her zaman da doğru söyleyendir.Samimiyetin yansımasıdır. Giyinik insanlar arasında çıplak birisinin anlatımıdır.
İnsanların eski günleri hatırladıklarında ve sanki o anı yeniden tattıkları anın anlatımıdır.Ayrıca, alkolün verdiği cesaretle gerçek kişiliğini de dışa vuran kişidir. İçip sarhoş olmak dünyaya meydan okumayı da getirir.
Bağımsız bir dünyanın adıdır. Önüne gelene gel seni öpeyim demeyi de getirir. Değişik olay ve tepkileri içinde barındırır.Akıllara sözün ayıldığı yere kadar değil yıkıldığı yere kadarı da getirir.
Kişisel bir ayrıcalığı getirir. Bireysel bir hazın doruğudur. Tek kişilik serüveni de anlatır.İnsanın kendisinden geçmesinin adı olur. Her anın zaman kaybı olduğunu anlamayı da anımsatır. Tek başına duramayacağını hatırlamadır.
Müzikte de yerini Aşık Mahsuni Şerif in sözleriyle bulur: Karlı dağlar kara bulut içinde yaylası hüzünlü yöresi bir hoş sevdalı yolcular umut içinde hayalin düğünü töresi bir hoş bahar gelmiş nurhak dağı otlanmış bizim evde bayram günü kutlanmış obalar dağılmış dostlar yadlanmış eyvah ayrılığın yaresi bir hoş mahsuni yıldızım aylar içinde bağlanmışım zülfü yaylar içinde yüzemez yunuslar çaylar içinde deniz vurgununun yaresi bir hoş han sarhoş hancı sarhoş yolda yabancı sarhoş el çek tabib gönlümden içimdeki sancı sarhoş.
Edebiyatta da yeri hazırdır sarhoş un Halid Karay Sarhoşlar cetveli çalışmasında sarhoşların çeşitlerinden bahseder: Keyifli sarhoş,muhabbetli sarhoş, durgun sarhoş,içli sarhoş,dertli sarhoş,diplomat sarhoş,şehvetli sarhoş,cömert sarhoş,sulu sarhoş,alıngan sarhoş,atak sarhoş,çılgın sarhoş, nihilist sarhoş.
Yazımızı bir fıkrayla bitirelim. Annesi oğluna sormuş;-"Oğlum sokağa bir çık, bak bakayım, baban meyhaneden geliyor mu?" Çocuk çıkmış, yarım saat sonra geri dönmüş. Annesi tekrar sormuş; -"Oğlum baban meyhaneden geliyor mu?" Çocuk cevap vermiş;-"Evet, geliyor." Annesi;-"Hangi kaldırımdan geliyor?" Çocuk cevaplamış; "Her ikisinden de...
Özgür Karakaya
ozgur694@hotmail.com