Özgür KARAKAYA
Köşe Yazarı
Özgür KARAKAYA
 

OLİGARŞİNİN BİN BİR YÜZÜ

Oligarşi, Yunanca “oligarcia” sözcüğünden köken almaktadır. Az sayıda kişinin egemenliği anlamına gelmektedir. Topluma ait zenginliğin büyük ve kritik kısımlarına hakim olmalarıdır. Baskıların hak ve özgürlüklere karşı yoğunlaştırılmasıyla sosyal ve siyasal hakların sınırlandırılmasıdır. Şovenizm ve her türlü gericilik te desteklenerek uygun zeminin yaratılmasıdır. Oligarşi için yapılanlar ve gerçekleştirilenler kendisine hizmet ediyorsa ona uygundur. Soru sormak,eleştirmek hızlı kontrol etme ve hesap verme etkili bir şekilde işlememektedir. Bu zümre kendi siyasi ekonomik ve çıkarları için ülkenin insanlarını harcamaktan da çekinmezler . Oligarşinin işlevi, kendisini oluşturan sınıfların düzenini devam ettirmesi için toplumdaki sosyal patlamaları engellemek ve toplumdaki dengesizliği gecici olarak düzenlenmesidir. Egemen anlayışın “istikrar” a vurgu yapmasındaki temelde budur. Aralarındaki rekabet ne olursa olsun ücretlerin düşük olması onlar için uygundur. Bir bakarsınız gerici olmanız istenir sonra gericilerin kralı diye gösterdiği yapılanmaları getirir. Önemli olan şudur ki kim daha iyi yaparsa o güce sahip olur. Bu sistem kendisini ayakta tutabilmek için geniş itiffaklar gercekleştirmektedir. Emperyalizm ve tekelci burjuvazinin üstünlüğü yer almaktadır. Oligarşi kendi içinde iktidar çatışması yaşamaktadır. İktidarı alan da daha çok kazanmaktadır. Egemen olanlar hiç bir dönemde zarar görmemektedir ve rahatlık içinde olduklarından gücü elinde tutarlar. Afrika atasözünün dediği gibi “ Filler Tepişir çimenler ezilir”. Ezilen ve baskı görende halktır. Eken de biçende, üretende ve her türlü fedakarlığı yapmaktadır. Bu konuda yapılması gerekense tam bağımsızlıkla birlikte halk iradesinin tam olarak yönetimde olmasıyla birlikte üretenden yana olan anlayışın yerleşmesi ve soru sormak,eleştirmek hızlı kontrol etme ve hesap verme etkili bir şekilde işlemesinden geçmektedir.  
Ekleme Tarihi: 21 Şubat 2021 - Pazar

OLİGARŞİNİN BİN BİR YÜZÜ

Oligarşi, Yunanca “oligarcia” sözcüğünden köken almaktadır. Az sayıda kişinin egemenliği anlamına gelmektedir. Topluma ait zenginliğin büyük ve kritik kısımlarına hakim olmalarıdır. Baskıların hak ve özgürlüklere karşı yoğunlaştırılmasıyla sosyal ve siyasal hakların sınırlandırılmasıdır. Şovenizm ve her türlü gericilik te desteklenerek uygun zeminin yaratılmasıdır.

Oligarşi için yapılanlar ve gerçekleştirilenler kendisine hizmet ediyorsa ona uygundur. Soru sormak,eleştirmek hızlı kontrol etme ve hesap verme etkili bir şekilde işlememektedir. Bu zümre kendi siyasi ekonomik ve çıkarları için ülkenin insanlarını harcamaktan da çekinmezler .

Oligarşinin işlevi, kendisini oluşturan sınıfların düzenini devam ettirmesi için toplumdaki sosyal patlamaları engellemek ve toplumdaki dengesizliği gecici olarak düzenlenmesidir. Egemen anlayışın “istikrar” a vurgu yapmasındaki temelde budur. Aralarındaki rekabet ne olursa olsun ücretlerin düşük olması onlar için uygundur.

Bir bakarsınız gerici olmanız istenir sonra gericilerin kralı diye gösterdiği yapılanmaları getirir. Önemli olan şudur ki kim daha iyi yaparsa o güce sahip olur. Bu sistem kendisini ayakta tutabilmek için geniş itiffaklar gercekleştirmektedir. Emperyalizm ve tekelci burjuvazinin üstünlüğü yer almaktadır.

Oligarşi kendi içinde iktidar çatışması yaşamaktadır. İktidarı alan da daha çok kazanmaktadır. Egemen olanlar hiç bir dönemde zarar görmemektedir ve rahatlık içinde olduklarından gücü elinde tutarlar. Afrika atasözünün dediği gibi “ Filler Tepişir çimenler ezilir”.

Ezilen ve baskı görende halktır. Eken de biçende, üretende ve her türlü fedakarlığı yapmaktadır. Bu konuda yapılması gerekense tam bağımsızlıkla birlikte halk iradesinin tam olarak yönetimde olmasıyla birlikte üretenden yana olan anlayışın yerleşmesi ve soru sormak,eleştirmek hızlı kontrol etme ve hesap verme etkili bir şekilde işlemesinden geçmektedir.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

15
Kasım
25
Ekim
16
Ekim
03
Ekim
26
Eylül
20
Eylül
13
Eylül
23
Ağustos
30
Temmuz
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.