KİRAZ'DA (KORSAN) ÇİN MALI İLAÇLAR KALİTEYİ DÜŞÜRDÜ

EKONOMİ 09.07.2016 - 10:53, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 4613+ kez okundu.
 

KİRAZ'DA (KORSAN) ÇİN MALI İLAÇLAR KALİTEYİ DÜŞÜRDÜ

Burdur Ağlasun ve Yeşilbaşköy civarındaki kiraz bahçelerinde (Korsan) Çin malı olduğu iddia edilen ilaç yüzünden kiraz kalitesi düştü.
ÜRETİCİ SORUNU İLAÇ VE YETERSİZ İLAÇLAMAYA BAĞLIYOR   Burdur Ağlasun- Yeşilbaşköy civarındaki kiraz üreticileri geçmiş yıllarda kiraz üretiminde görülmeyen ancak (Korsan) Çin malı olduğunu iddia etkileri ilaçlar nedeniyle üretimde sorun yaşandığını bununda ötesinde yetersiz ve zamanında Kiraz da yapılması gereken ilaçlamaların yapılmamasına bağlamaktadırlar. Daha önceki yıllar da biz böylesine çok çeşitlilik gösteren hastalıklara yörede rastlamamıştık.  Biz bayilerden üzerinde “Bayer” ilaç sanayinin etiketi var diye aldık ancak bahçelerimizde ilaçlanmaya rağmen de gerekli önlemi alamadık. Birçok ürün çöpe gitme tehlikesi ile karşı karşıya buna bu sene için çözümde bulamıyoruz. Ürünlerimizde manolya hastalığı, mantar hastalığı ve ürünün kalitesini düşüren hastalıklar mevcut. Nedenlerini şu anda üretici olarak biz de bilmiyoruz. Zaten dış pazarda sıkıntı var iç pazarda ise bunu tüketime sunmak için yeterli organizasyonumuz bulunmamaktadır.               KİRAZDA REKOLTE YÜKSEK AMA ALICI FİRMA YOK   Ağlasun- Yeşilbaşköy civarında yıllık yaklaşık 1 ton kiraz üretilmektedir ancak bu yıl rekolte iki katına çıktı yani 2 bin ton civarında beklenmektedir. Napolyon türü kiraz başta olmak üzere birçok çeşidi yetiştirilmektedir. Toplam Yeşilbaşköy  ve Ağlasun İlçesinde 12 civarında alıcı bulunmaktadır. Öte yandan rekoltemizde yüksek olmasının yanı sıra sorunlar yüzünden beklenen ne dış ticaret nede yurtiçi talep gelmektedir. Yıllık üretimin büyük bölümü sofralık kiraz olarak İngiltere ve Avrupa ülkelerine gönderilmektedir. Bu yıl kirazımız için Rusya kayıp bir Pazar ama gelecek yıl umutluyuz. Yörede ikinci alternatif ürün olan ceviz yetiştiriciliği kirazda yaşanan sorunları ön plana getirmektedir. Yetkililerden gelecek yıllarda kiraz da ilaçlama konusun da ya da hastalıklar konusunda sorun yaşamamak için çözüm bekliyoruz. Mutlaka sorunun adı konulmalıdır.            İŞÇİLİK YÜKSEK FİYATLAR İSTENİLEN DÜZEYDE DEĞİL      Kiraz üreticilerinin ikinci büyük sorunu kiraz toplama ameliyesi günlük olarak bahçelerimize yöreden hayli işçi gelmektedir. Bir işçinin yevmiyesi 50 TL 15 TL de işçi getiren, temin eden araç sahiplerine veriyoruz toplam 65 TL bir işçi 60 Kg ürün toplamaktadır. Nerede ise 1 Kg. Kiraz toplama maliyeti 1 TL gibi yüksek bir fiyata gelmektedir. 26 kalibre ve üstü yaklaşık 3.5- 4 TL’den tüccar tarafından ise kaliteli olmak kaydı ile alınmaktadır. 26 kalibrelik kiraz altında kalan kiraz ürünü ise daha aşağılarda bir fiyatla alınmaktadır. Öte yandan ürün rekoltesinin yüksek olması nedeniyle de düşük kalitedeki ürünlere ancak meyve suyu fabrikalarından talep gelmektedir. Açıklamasında bulundular.      
Burdur Ağlasun ve Yeşilbaşköy civarındaki kiraz bahçelerinde (Korsan) Çin malı olduğu iddia edilen ilaç yüzünden kiraz kalitesi düştü.

ÜRETİCİ SORUNU İLAÇ VE YETERSİZ İLAÇLAMAYA BAĞLIYOR

 

Burdur Ağlasun- Yeşilbaşköy civarındaki kiraz üreticileri geçmiş yıllarda kiraz üretiminde görülmeyen ancak (Korsan) Çin malı olduğunu iddia etkileri ilaçlar nedeniyle üretimde sorun yaşandığını bununda ötesinde yetersiz ve zamanında Kiraz da yapılması gereken ilaçlamaların yapılmamasına bağlamaktadırlar. Daha önceki yıllar da biz böylesine çok çeşitlilik gösteren hastalıklara yörede rastlamamıştık.  Biz bayilerden üzerinde “Bayer” ilaç sanayinin etiketi var diye aldık ancak bahçelerimizde ilaçlanmaya rağmen de gerekli önlemi alamadık. Birçok ürün çöpe gitme tehlikesi ile karşı karşıya buna bu sene için çözümde bulamıyoruz. Ürünlerimizde manolya hastalığı, mantar hastalığı ve ürünün kalitesini düşüren hastalıklar mevcut. Nedenlerini şu anda üretici olarak biz de bilmiyoruz. Zaten dış pazarda sıkıntı var iç pazarda ise bunu tüketime sunmak için yeterli organizasyonumuz bulunmamaktadır.

 

            KİRAZDA REKOLTE YÜKSEK AMA ALICI FİRMA YOK

 

Ağlasun- Yeşilbaşköy civarında yıllık yaklaşık 1 ton kiraz üretilmektedir ancak bu yıl rekolte iki katına çıktı yani 2 bin ton civarında beklenmektedir. Napolyon türü kiraz başta olmak üzere birçok çeşidi yetiştirilmektedir. Toplam Yeşilbaşköy  ve Ağlasun İlçesinde 12 civarında alıcı bulunmaktadır. Öte yandan rekoltemizde yüksek olmasının yanı sıra sorunlar yüzünden beklenen ne dış ticaret nede yurtiçi talep gelmektedir. Yıllık üretimin büyük bölümü sofralık kiraz olarak İngiltere ve Avrupa ülkelerine gönderilmektedir. Bu yıl kirazımız için Rusya kayıp bir Pazar ama gelecek yıl umutluyuz. Yörede ikinci alternatif ürün olan ceviz yetiştiriciliği kirazda yaşanan sorunları ön plana getirmektedir. Yetkililerden gelecek yıllarda kiraz da ilaçlama konusun da ya da hastalıklar konusunda sorun yaşamamak için çözüm bekliyoruz. Mutlaka sorunun adı konulmalıdır.

 

         İŞÇİLİK YÜKSEK FİYATLAR İSTENİLEN DÜZEYDE DEĞİL

 

   Kiraz üreticilerinin ikinci büyük sorunu kiraz toplama ameliyesi günlük olarak bahçelerimize yöreden hayli işçi gelmektedir. Bir işçinin yevmiyesi 50 TL 15 TL de işçi getiren, temin eden araç sahiplerine veriyoruz toplam 65 TL bir işçi 60 Kg ürün toplamaktadır. Nerede ise 1 Kg. Kiraz toplama maliyeti 1 TL gibi yüksek bir fiyata gelmektedir. 26 kalibre ve üstü yaklaşık 3.5- 4 TL’den tüccar tarafından ise kaliteli olmak kaydı ile alınmaktadır. 26 kalibrelik kiraz altında kalan kiraz ürünü ise daha aşağılarda bir fiyatla alınmaktadır. Öte yandan ürün rekoltesinin yüksek olması nedeniyle de düşük kalitedeki ürünlere ancak meyve suyu fabrikalarından talep gelmektedir. Açıklamasında bulundular.  

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.