Domuz Eti Skandalı: Dana Etine Neden Karıştırılıyor?

DÜNYA 10.10.2024 - 14:20, Güncelleme: 10.10.2024 - 14:22 196 kez okundu.
 

Domuz Eti Skandalı: Dana Etine Neden Karıştırılıyor?

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2 Ekim'de yayımladığı taklit ve tağşiş listesi, Türkiye'de büyük bir skandala sebep oldu. Bakanlık, ünlü restoran zinciri Köfteci Yusuf da dahil olmak üzere birçok işletmenin dana etine domuz eti karıştırdığını tespit etti.
  Şaşırtıcı bir diğer detay ise, bu işletmelerin kullandığı domuz etinin çiftlik domuzlarından değil, yaban domuzlarından elde edilmesi oldu. Bakanlığın incelemelerine göre, yasalara aykırı olarak restoranlar ve işletmeler, daha ucuz olması nedeniyle çiftlik domuzları yerine yaban domuzu eti kullanıyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Gourmet Pork firmasının ithalat sorumlusu Halit Özbahçıvan, çiftliklerde yetiştirilen domuz etinin fiyatının karkas (kemikli) dana etinden daha pahalı olduğunu ve restoranların bu tür pahalı eti kullanmasının ekonomik olmadığını belirtti. Özbahçıvan, “Karkas dana eti 300-350 lira civarında iken, karkas domuz eti 350-400 lira arasında değişiyor. Bu sebeple işletmelerin ekonomik olarak çiftlik domuz eti kullanmaları mantıklı değil, bu restoranlar yasa dışı yollarla elde edilen yaban domuzu etini tercih ediyorlar,” dedi. Özbahçıvan ayrıca yaban domuzu etinin, avcılar tarafından vurulup yasa dışı bir şekilde piyasaya sürüldüğünü ve bu durumun ciddi sağlık riskleri taşıdığını vurguladı. Çiftlik domuzları düzenli sağlık kontrollerinden geçirilirken, yaban domuzlarında "Trişin" adı verilen parazit bulunabiliyor. Bu parazit, insanlarda ölümcül olabilen “Trişinellozis” hastalığına yol açabiliyor. Bu skandal, tüketici güvenliğini yeniden gündeme taşıdı. Restoran ve gıda sektöründeki işletmelerin yasalara uygun ürünler kullanması, toplum sağlığı açısından kritik bir öneme sahip. Tüketiciler, gıda güvenliği konusundaki endişelerini daha yüksek sesle dile getirmeye başladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2 Ekim'de yayımladığı taklit ve tağşiş listesi, Türkiye'de büyük bir skandala sebep oldu. Bakanlık, ünlü restoran zinciri Köfteci Yusuf da dahil olmak üzere birçok işletmenin dana etine domuz eti karıştırdığını tespit etti.

 

Şaşırtıcı bir diğer detay ise, bu işletmelerin kullandığı domuz etinin çiftlik domuzlarından değil, yaban domuzlarından elde edilmesi oldu.

Bakanlığın incelemelerine göre, yasalara aykırı olarak restoranlar ve işletmeler, daha ucuz olması nedeniyle çiftlik domuzları yerine yaban domuzu eti kullanıyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Gourmet Pork firmasının ithalat sorumlusu Halit Özbahçıvan, çiftliklerde yetiştirilen domuz etinin fiyatının karkas (kemikli) dana etinden daha pahalı olduğunu ve restoranların bu tür pahalı eti kullanmasının ekonomik olmadığını belirtti. Özbahçıvan, “Karkas dana eti 300-350 lira civarında iken, karkas domuz eti 350-400 lira arasında değişiyor. Bu sebeple işletmelerin ekonomik olarak çiftlik domuz eti kullanmaları mantıklı değil, bu restoranlar yasa dışı yollarla elde edilen yaban domuzu etini tercih ediyorlar,” dedi.

Özbahçıvan ayrıca yaban domuzu etinin, avcılar tarafından vurulup yasa dışı bir şekilde piyasaya sürüldüğünü ve bu durumun ciddi sağlık riskleri taşıdığını vurguladı. Çiftlik domuzları düzenli sağlık kontrollerinden geçirilirken, yaban domuzlarında "Trişin" adı verilen parazit bulunabiliyor. Bu parazit, insanlarda ölümcül olabilen “Trişinellozis” hastalığına yol açabiliyor.

Bu skandal, tüketici güvenliğini yeniden gündeme taşıdı. Restoran ve gıda sektöründeki işletmelerin yasalara uygun ürünler kullanması, toplum sağlığı açısından kritik bir öneme sahip. Tüketiciler, gıda güvenliği konusundaki endişelerini daha yüksek sesle dile getirmeye başladı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.