Dövme demir ürünlerine olan talebe yetişemiyor

DÜNYA 05.02.2024 - 18:39, Güncelleme: 05.02.2024 - 18:39 2644+ kez okundu.
 

Dövme demir ürünlerine olan talebe yetişemiyor

Burdur'da atalarından öğrendiği sıcak demir dövme sanatıyla uğraşan Korkmaz Demircilik işletmecisi Serdal Korkmaz ürettiği ürünlere olan talebe yetişemiyor.
Unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında bulunan sıcak demir dövme mesleği, Burdur'da yaşayan Serdal Korkmaz tarafından yaşatılmaya çalışılıyor. Arasta 'da dükkanı bulunan ve dede mesleğini sürdüren korkmaz ilk gün ki aşkla işini yapıyor. Çocukluğundan beri demiri ezerek şekil veren Korkmaz, tahra, satır, çapa, nacak, balta, keser gibi aletler yaparak geçimini sağlıyor. Ürünlerinin kalitesinden dolayı yoğun talep gördüğünü anlatan Korkmaz Türkiye’nin birçok iline ve ilçesine ürün gönderdiğini söyledi.  'Yaptıklarımız yamulmasın diye biz yamuluyoruz' Kaliteli ve aşınmayan ürünler çıkara bilmek için birçok zorluklarla karşılaştıklarını anlatan Serdal Korkmaz, “Bizim ürünlerimizin tutulmasının nedeni kalitesi ve aşınmadan uzun yıllar dayana bilmesi. Bu kadar sağlam yapabilmek için defalarca ısıtıyor saatlerce dövüyoruz.  Tahra yapa bilmek için yüzlerce işlemin tekrarlanması lazım. Bunlar yapılmazsa ağzı yamulur ve kullanılmaz. Bizde ürünler yamulması diye adeta biz yamuluyoruz. 10 sene geriye gittiğimiz zaman bu meslekte bitti. Ama şimdi altın oldu. Bu işi yapan yok. Biz Türkiye’nin her il ve ilçesine iş yapıp gönderiyoruz. Oralarda tamamen bitmiş bu meslek. Çırak yok. Çırak olmadığı içinde bizde mağdur oluyoruz. Gündüz iyi ama akşamı bana sor. Kollar bacaklar ve ayaklar ağrıyor. Şimdiye kadar bu mesleği bırakmayı düşünmedim” şeklinde konuştu.   Kadir Çelik  
Burdur'da atalarından öğrendiği sıcak demir dövme sanatıyla uğraşan Korkmaz Demircilik işletmecisi Serdal Korkmaz ürettiği ürünlere olan talebe yetişemiyor.

Unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında bulunan sıcak demir dövme mesleği, Burdur'da yaşayan Serdal Korkmaz tarafından yaşatılmaya çalışılıyor. Arasta 'da dükkanı bulunan ve dede mesleğini sürdüren korkmaz ilk gün ki aşkla işini yapıyor. Çocukluğundan beri demiri ezerek şekil veren Korkmaz, tahra, satır, çapa, nacak, balta, keser gibi aletler yaparak geçimini sağlıyor. Ürünlerinin kalitesinden dolayı yoğun talep gördüğünü anlatan Korkmaz Türkiye’nin birçok iline ve ilçesine ürün gönderdiğini söyledi. 

'Yaptıklarımız yamulmasın diye biz yamuluyoruz'

Kaliteli ve aşınmayan ürünler çıkara bilmek için birçok zorluklarla karşılaştıklarını anlatan Serdal Korkmaz, “Bizim ürünlerimizin tutulmasının nedeni kalitesi ve aşınmadan uzun yıllar dayana bilmesi. Bu kadar sağlam yapabilmek için defalarca ısıtıyor saatlerce dövüyoruz.  Tahra yapa bilmek için yüzlerce işlemin tekrarlanması lazım. Bunlar yapılmazsa ağzı yamulur ve kullanılmaz. Bizde ürünler yamulması diye adeta biz yamuluyoruz. 10 sene geriye gittiğimiz zaman bu meslekte bitti. Ama şimdi altın oldu. Bu işi yapan yok. Biz Türkiye’nin her il ve ilçesine iş yapıp gönderiyoruz. Oralarda tamamen bitmiş bu meslek. Çırak yok. Çırak olmadığı içinde bizde mağdur oluyoruz. Gündüz iyi ama akşamı bana sor. Kollar bacaklar ve ayaklar ağrıyor. Şimdiye kadar bu mesleği bırakmayı düşünmedim” şeklinde konuştu.

 

Kadir Çelik

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.