TÜRKİYE DE ŞEKER SEKTÖRÜ SIKINTI DA

EKONOMİ 05.07.2017 - 16:39, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 4428+ kez okundu.
 

TÜRKİYE DE ŞEKER SEKTÖRÜ SIKINTI DA

Türkiye de şeker üreten fabrikaların hammadde sıkıntısı şeker sektörünün girdileri, ülkemiz çiftçisi tarafından üretilen şeker pancarı ve mısırdır.
Şeker Kurumu verilerine göre 2014 yılında 287.461 hektar alanda 16,7 milyon ton pancar üretilmiştir. Aynı dönemde 658.645 hektar alana mısır ekimi yapılmış, 5,9 milyon ton mısır üretilmiştir.  Bugün nişasta bazlı şeker sanayi kuruluşlarının yaptığı alımların da etkisiyle mısır, 6.4 milyon ton üretimle, Türkiye tahıl üretiminde üçüncü sıraya yerleşmiştir.  Ülkemizde pancar şekeri üreten, 25’i kamu, 8’i özel sektör olmak üzere 33 fabrika bulunmaktadır. Yıllık pancar şekeri üretimi 2,5 milyon ton ile en yüksek seviyesine ulaştığı 2009/2010 sezonundan sonra düşüşe geçerek, 2014/2015 pazarlama yılında 2 milyon tona kadar gerilemiştir. Bunda hava şartları ve hastalıklar nedeniyle pancarın şeker veriminin düşmesi etkili olmuştur.  Mısır şekeri üretimi yapan fabrika sayısı ise 9. Bunlardan 5’i kota dahilinde üretim yaparak yurtiçine hammadde sağlayabilmekte, diğerleri ise ihracata yönelik olarak üretim yapmaktadır. Yurtiçine arz izni olan fabrikaların üretim kapasitesi yıllık 1 milyon ton iken, diğer fabrikaların 330 bin ton civarında bir toplam kapasitesi bulunuyor.  Şekerde Kota Sistemi  Türkiye’de şeker piyasası kota sistemi ile düzenlenmiştir. Buna göre, Şeker Kurumu tarafından her pazarlama yılı için ülke ihtiyacını karşılayacak şekilde pancar şekeri kotası belirlenmekte, mısır şekeri kotası da iç pazara yönelik ülke toplam şeker kotasının %10’u olarak hesaplanmaktadır. Bakanlar Kurulu Kararıyla, mısır şekeri kotası ilgili yıl geçerli olmak üzere %50 oranında artırılabiliyor.  Şeker Kurumu 2016/2017 pazarlama yılı için iç piyasaya yönelik toplam “A Kotası”nı 2 milyon 650 bin ton, pancar şekeri kotasını 2 milyon 385 bin ton, mısır şekeri kotasını da 265 bin ton olarak belirlemişti.  Kota uygulaması nedeniyle nişasta bazlı şeker sanayi, mevcut kapasitelerinin altında üretim yaparken, son yıllarda pancar verimindeki düşüşe bağlı olarak ortaya çıkan arz açığı, milyonlarca dolar karşılığı şeker ithalatı ile karşılanıyor.  
Türkiye de şeker üreten fabrikaların hammadde sıkıntısı şeker sektörünün girdileri, ülkemiz çiftçisi tarafından üretilen şeker pancarı ve mısırdır.

Şeker Kurumu verilerine göre 2014 yılında 287.461 hektar alanda 16,7 milyon ton pancar üretilmiştir. Aynı dönemde 658.645 hektar alana mısır ekimi yapılmış, 5,9 milyon ton mısır üretilmiştir. 

Bugün nişasta bazlı şeker sanayi kuruluşlarının yaptığı alımların da etkisiyle mısır, 6.4 milyon ton üretimle, Türkiye tahıl üretiminde üçüncü sıraya yerleşmiştir. 

Ülkemizde pancar şekeri üreten, 25’i kamu, 8’i özel sektör olmak üzere 33 fabrika bulunmaktadır. Yıllık pancar şekeri üretimi 2,5 milyon ton ile en yüksek seviyesine ulaştığı 2009/2010 sezonundan sonra düşüşe geçerek, 2014/2015 pazarlama yılında 2 milyon tona kadar gerilemiştir. Bunda hava şartları ve hastalıklar nedeniyle pancarın şeker veriminin düşmesi etkili olmuştur. 

Mısır şekeri üretimi yapan fabrika sayısı ise 9. Bunlardan 5’i kota dahilinde üretim yaparak yurtiçine hammadde sağlayabilmekte, diğerleri ise ihracata yönelik olarak üretim yapmaktadır. Yurtiçine arz izni olan fabrikaların üretim kapasitesi yıllık 1 milyon ton iken, diğer fabrikaların 330 bin ton civarında bir toplam kapasitesi bulunuyor. 

Şekerde Kota Sistemi 

Türkiye’de şeker piyasası kota sistemi ile düzenlenmiştir. Buna göre, Şeker Kurumu tarafından her pazarlama yılı için ülke ihtiyacını karşılayacak şekilde pancar şekeri kotası belirlenmekte, mısır şekeri kotası da iç pazara yönelik ülke toplam şeker kotasının %10’u olarak hesaplanmaktadır. Bakanlar Kurulu Kararıyla, mısır şekeri kotası ilgili yıl geçerli olmak üzere %50 oranında artırılabiliyor. 

Şeker Kurumu 2016/2017 pazarlama yılı için iç piyasaya yönelik toplam “A Kotası”nı 2 milyon 650 bin ton, pancar şekeri kotasını 2 milyon 385 bin ton, mısır şekeri kotasını da 265 bin ton olarak belirlemişti. 

Kota uygulaması nedeniyle nişasta bazlı şeker sanayi, mevcut kapasitelerinin altında üretim yaparken, son yıllarda pancar verimindeki düşüşe bağlı olarak ortaya çıkan arz açığı, milyonlarca dolar karşılığı şeker ithalatı ile karşılanıyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.