ULUSLAR ARASI TİCARETTE KORUMACILIK ÇARE DEĞİL

EKONOMİ 09.04.2018 - 17:31, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3915+ kez okundu.
 

ULUSLAR ARASI TİCARETTE KORUMACILIK ÇARE DEĞİL

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang,Ticarette korumacılığın bir çare değil, uluslararası işbirliği ve çok taraflı eşgüdümün bir çıkış yolu olduğunu belirtti.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, uluslararası toplumun sağduyulu şahsiyetlerinin, tek taraflılık ve ticarette korumacılığın bir çare değil, ancak uluslararası işbirliği ve çok taraflı eşgüdümün bir çıkış yolu olduğunu anladıklarını belirtti. Son günlerde aralarında Avusturya, Hollanda ve Singapur'un bulunduğu ülkelerin liderleri ve BM Genel Sekreteri gibi uluslararası bir örgütün sorumlusu Çin'i ziyaret ederek Bo'ao Asya Forumu'nun yıllık konferansına katılıyor. Adı geçen ülkelerin ve uluslararası örgütün liderleri Çinli liderlerle yaptıkları görüşmelerde, serbest ticaret sisteminin korunması ile ticaret ve yatırımın serbestleşmesinin hızlandırılması gerektiğini vurguladılar. Çin Sözcüsü Geng, bugün düzenlenen olağan basın toplantısında, gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtladı. Uluslararası toplumun Çin ile ABD arasında yaşanan ekonomik ve ticari anlaşmazlığı yakından izlediğine işaret eden Geng, zira bu meselenin uluslararası kurallara uyulup uyulmadığı, çok taraflılığın korunup korunmadığı ve ekonomik küreselleşmenin ilerletilip ilerletilmediği gibi önemli hususları ilgilendirdiğini söyledi. Çin Sözcüsü: "ABD'nin son günlerde bulunduğu girişimlerin, özellikle ticari yaptırım uygulamasının özünde, tek taraflılığın çok taraflılığa meydan okuması, korumacılığın serbest ticaretle zıtlaşması vardır. ABD, sadece Çin'i değil diğer ülkeleri de hedef aldı. Bu, Çin'in yanı sıra diğer ülkelerin ulusal çıkarlarını da zedeledi. ABD'nin yaptığı hata, uluslararası toplumun derin kaygılarına yol açtı." ifadelerini kullandı. Sözcü Geng, gazetecilerin Çin'in ABD ile yaşadığı ticari anlaşmazlığı nasıl değerlendirdiği sorularını yanıtlarken, ABD'nin durumu yanlış değerlendirmemesi ve hatalı yolda daha da ileri gitmemesi gerektiğini ifade etti. ABD yönetiminin 100 milyar dolar değerinde ek gümrük vergisi uygulanacak Çin menşeli ürünler listesini açıklaması durumunda, Çin'in hiç tereddüt etmeden aynı derecede karşılık vereceğini söyledi.  
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang,Ticarette korumacılığın bir çare değil, uluslararası işbirliği ve çok taraflı eşgüdümün bir çıkış yolu olduğunu belirtti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, uluslararası toplumun sağduyulu şahsiyetlerinin, tek taraflılık ve ticarette korumacılığın bir çare değil, ancak uluslararası işbirliği ve çok taraflı eşgüdümün bir çıkış yolu olduğunu anladıklarını belirtti.

Son günlerde aralarında Avusturya, Hollanda ve Singapur'un bulunduğu ülkelerin liderleri ve BM Genel Sekreteri gibi uluslararası bir örgütün sorumlusu Çin'i ziyaret ederek Bo'ao Asya Forumu'nun yıllık konferansına katılıyor.

Adı geçen ülkelerin ve uluslararası örgütün liderleri Çinli liderlerle yaptıkları görüşmelerde, serbest ticaret sisteminin korunması ile ticaret ve yatırımın serbestleşmesinin hızlandırılması gerektiğini vurguladılar.

Çin Sözcüsü Geng, bugün düzenlenen olağan basın toplantısında, gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtladı.

Uluslararası toplumun Çin ile ABD arasında yaşanan ekonomik ve ticari anlaşmazlığı yakından izlediğine işaret eden Geng, zira bu meselenin uluslararası kurallara uyulup uyulmadığı, çok taraflılığın korunup korunmadığı ve ekonomik küreselleşmenin ilerletilip ilerletilmediği gibi önemli hususları ilgilendirdiğini söyledi.

Çin Sözcüsü: "ABD'nin son günlerde bulunduğu girişimlerin, özellikle ticari yaptırım uygulamasının özünde, tek taraflılığın çok taraflılığa meydan okuması, korumacılığın serbest ticaretle zıtlaşması vardır. ABD, sadece Çin'i değil diğer ülkeleri de hedef aldı. Bu, Çin'in yanı sıra diğer ülkelerin ulusal çıkarlarını da zedeledi. ABD'nin yaptığı hata, uluslararası toplumun derin kaygılarına yol açtı." ifadelerini kullandı.

Sözcü Geng, gazetecilerin Çin'in ABD ile yaşadığı ticari anlaşmazlığı nasıl değerlendirdiği sorularını yanıtlarken, ABD'nin durumu yanlış değerlendirmemesi ve hatalı yolda daha da ileri gitmemesi gerektiğini ifade etti. ABD yönetiminin 100 milyar dolar değerinde ek gümrük vergisi uygulanacak Çin menşeli ürünler listesini açıklaması durumunda, Çin'in hiç tereddüt etmeden aynı derecede karşılık vereceğini söyledi.




 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.