İNTERNET GAZETECİLERİNİN BASIN KARTLARI HAKKI VERİLMELİDİR

DİĞER 17.12.2018 - 12:13, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3017+ kez okundu.
 

İNTERNET GAZETECİLERİNİN BASIN KARTLARI HAKKI VERİLMELİDİR

TGS Genel Sekreteri İlkay Akkaya, yeni Sarı Basın Kartı yönetmeliğinde internet habercilerinin kapsam dışı bırakılmasına tepki gösterdi.
 Basın çalışanlarının ve basın mesleğinin “adeta orman kanunlarıyla yönetilen bu alanda, çalışanlar güvence altına alınmalı. İnternet alanında çalışanların önündeki engeller kaldırılmalı” dedi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın yeni yayınlanan Sarı Basın Kartı yönetmeliğinde, halkla ilişkiler ve basın danışmanlarına bile sarı basın kartı verilirken, asıl işi gazetecilik olan internet habercileri kapsam dışı bırakıldı. Duruma tepki gösteren TGS Genel Sekreteri İlkay Akkaya, “adeta orman kanunlarıyla yönetilen bu alanda, çalışanlar güvence altına alınmalı. İnternet alanında çalışanların önündeki engeller kaldırılmalı” dedi. Ülkemizde yaşanan kâğıt kriziyle birlikte gazeteler nerede ise birer birer kapanırken ve yazılı basın sayfa sayısını düşürürken, hızla artan internet habercilikte Sarı Basın Kartı sor kez daha gündeme geldi. Konuya ilişkin Aydınlık’a konuşan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Sekreteri İlkay Akkaya, internette çalışan gazeteciler için sevindirici bir düzenleme yapılmadığına işaret etti. Akkaya, “internet çalışanlarının basın kartı almalarının önündeki engeller kaldırılmalı” diye konuştu.   Yönetmeliğin 3’üncü ve 10’uncu maddesinde kafa karıştıran ifadeler olduğunu belirten Akkaya, “tanımlamalar soyut kalmış. Sarı Basın Kartının kapsamını ve dayağını tanımlayan bölümdeki 3’üncü maddenin bendinde, medya mensubu; radyo, televizyon, gazete ve dergi gibi basın – yayın organları ile dijital ortamlarda basın yayın faaliyeti yürüten çalışanlar olarak tanımlanıyor. 10’uncu maddenin ikinci bölümünde ise tamamlayıcı olarak, ‘listelerde yer alan unvanların güncelliği ve geçerlilik durumu ile bu listelerde yer almayan medya mensuplarının basın kartının hangi şartlarda verileceği komisyonun teklifi ve başkanın onayı ile belirlenir’ deniyor” şeklinde ifade etti. BASIN İŞ KOLU İÇİN DÜZENLEME YAPILMALI Akkaya, şu örneği verdi: “Şirketlerin iş kollarını değiştirmesi ve 5953 sayılı kanuna göre sigorta yapması gerekiyor. Örneğin; gazetenizin internet sitesinde çalışan biri basın kartı alabilir. Ama herhangi bir gazeteye bağlı olarak çalışmayan, sadece internet haberciliği yapan bir sitede çalışan kişi alamaz. Çünkü bu site şirketleri Büro İş Kolunda kuruluyor. Basın İş Kolunda kurulabilmeleri için kanuni düzenleme yapılması gerekir.” ORMAN KANUNLARI… Gazeteciliğin bir dönüşüm içinde olduğunu söyleyen Akkaya, “kuralsız neredeyse orman kanunlarıyla yönetilen alanda sömürünün boyutları çok yüksek. Acilen kanuni düzenlemelerle, çalışanlar güvence altına alınmalı. Basın Kartı da bunlardan biri” dedi.  
TGS Genel Sekreteri İlkay Akkaya, yeni Sarı Basın Kartı yönetmeliğinde internet habercilerinin kapsam dışı bırakılmasına tepki gösterdi.

 Basın çalışanlarının ve basın mesleğinin “adeta orman kanunlarıyla yönetilen bu alanda, çalışanlar güvence altına alınmalı. İnternet alanında çalışanların önündeki engeller kaldırılmalı” dedi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın yeni yayınlanan Sarı Basın Kartı yönetmeliğinde, halkla ilişkiler ve basın danışmanlarına bile sarı basın kartı verilirken, asıl işi gazetecilik olan internet habercileri kapsam dışı bırakıldı. Duruma tepki gösteren TGS Genel Sekreteri İlkay Akkaya, “adeta orman kanunlarıyla yönetilen bu alanda, çalışanlar güvence altına alınmalı. İnternet alanında çalışanların önündeki engeller kaldırılmalı” dedi.

Ülkemizde yaşanan kâğıt kriziyle birlikte gazeteler nerede ise birer birer kapanırken ve yazılı basın sayfa sayısını düşürürken, hızla artan internet habercilikte Sarı Basın Kartı sor kez daha gündeme geldi. Konuya ilişkin Aydınlık’a konuşan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Sekreteri İlkay Akkaya, internette çalışan gazeteciler için sevindirici bir düzenleme yapılmadığına işaret etti. Akkaya, “internet çalışanlarının basın kartı almalarının önündeki engeller kaldırılmalı” diye konuştu.

 

Yönetmeliğin 3’üncü ve 10’uncu maddesinde kafa karıştıran ifadeler olduğunu belirten Akkaya, “tanımlamalar soyut kalmış. Sarı Basın Kartının kapsamını ve dayağını tanımlayan bölümdeki 3’üncü maddenin bendinde, medya mensubu; radyo, televizyon, gazete ve dergi gibi basın – yayın organları ile dijital ortamlarda basın yayın faaliyeti yürüten çalışanlar olarak tanımlanıyor. 10’uncu maddenin ikinci bölümünde ise tamamlayıcı olarak, ‘listelerde yer alan unvanların güncelliği ve geçerlilik durumu ile bu listelerde yer almayan medya mensuplarının basın kartının hangi şartlarda verileceği komisyonun teklifi ve başkanın onayı ile belirlenir’ deniyor” şeklinde ifade etti.

BASIN İŞ KOLU İÇİN DÜZENLEME YAPILMALI

Akkaya, şu örneği verdi: “Şirketlerin iş kollarını değiştirmesi ve 5953 sayılı kanuna göre sigorta yapması gerekiyor. Örneğin; gazetenizin internet sitesinde çalışan biri basın kartı alabilir. Ama herhangi bir gazeteye bağlı olarak çalışmayan, sadece internet haberciliği yapan bir sitede çalışan kişi alamaz. Çünkü bu site şirketleri Büro İş Kolunda kuruluyor. Basın İş Kolunda kurulabilmeleri için kanuni düzenleme yapılması gerekir.”

ORMAN KANUNLARI…

Gazeteciliğin bir dönüşüm içinde olduğunu söyleyen Akkaya, “kuralsız neredeyse orman kanunlarıyla yönetilen alanda sömürünün boyutları çok yüksek. Acilen kanuni düzenlemelerle, çalışanlar güvence altına alınmalı. Basın Kartı da bunlardan biri” dedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.