SALDA GÖLÜ MİLLETİN MALIDIR VE ÖYLE KALACAKTIR

GÜNDEM 30.07.2019 - 18:18, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 4337+ kez okundu.
 

SALDA GÖLÜ MİLLETİN MALIDIR VE ÖYLE KALACAKTIR

Burdur- Yeşilova Salda gölünde yapılması planlanan “ Millet Bahçesi” ihalesi öncesi CHP İl ve İlçe örgütleriyle Burdur- Denizli illerinden gelen çevreciler çocuklarıyla birlikte eylem yaptı.
Son yıllarda başlayan ziyaretçi akını ne yazık ki gelen bu şöhret iktidarın da iştahını kabartmıştır. CHP Burdur İl Başkanı İzzet Akbulut, ülkenin birçok yerinde yapılan doğa katliamlarının dile getirirken, son zamanlarda beyaz cennet “Maldivler” olarak anılan gölümüzü de “Millet Bahçesi “ uydurması ile kötü Salda gölümüzü de içinden çıkılamayacak bir son beklemektedir. Bizler vakit geçmeden yapılacak olan bu ihalenin derhal durdurulmasını istiyoruz. Buradan ülkemin her yanındaki doğa severlere gölümüzü bekleyen kötü kaderi uzaklaştırmak için tüm aktivistleri dayanışma adına burada olmaya bekliyorum.    Burdur CHP Milletvekili Mehmet Göker; Burada bu mitingi düzenlemekteki amacımız bir kişiye veya bir partiye rant sağlamak amacını taşımamaktadır. İnsanımız burada kendi imkanı ile dinlenirken öte yandan aile birliği içinde getirdiği yiyeceklerini birlik ve beraberlik içinde yemektedir. Salda gölü kıyısı halkın malıdır. Ve öylesine kalmalıdır. Buraya bu “Millet Bahçesini “ yapacak zihniyetin bu projesinin yapılması dayatmasından geri adım atmasını istedi.   Burada “Salda Gölünde” Göker, Salda gölünü besleyen kaynak olan çay üzerine sulama amaçlı gölet’in yapılmasına da daha önce karşı çıkmıştık. Ancak mahkeme gölet yapımını durdurdu. Ancak gölet salda gölünün can damarı olmasına karşılık yapılmıştı. Burada ise millet bahçesi adı altında oluşabilecek bir yapılaşma sonunda en fazla 5 yıl içinde salda gölü ve çevresi zarar görecektir. Hızla kirlenerek beyaz görünümünden çok fazla bir şey kalmayarak sadece bir su birikintisinden ibaret bir hale gelecektir. Bu yapı iki bin yıllık bir zaman içinde oluşmaktadır. Bırakın yapılaşmayı bu güzelliğin üzerinde ayakkabı ile gezelmesi halinde zarar görecektir. Hükümetin bakanına buradan sesleniyorum gösterdiğiniz projenin uygulanacağı alan eğer salda gölü değil ise nereye aittir. Salda gölü kıyısında yapılaşma olacaksa bura da çivi çakmadan böyle bir projeyi nasıl gerçekleştireceksiniz diye sordu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Karaca; Konuşmasına, Salda gölünün can damarı olan çaya göleti yapan zihniyet salda gölünü besleyen bu su kaynağa atılan bir ilmektir. Dedi milletvekilimiz yapılması için ihale açılan “Millet Bahçesi” gerçekleşirse işte o zaman idam edilmesi için darağacında olan göle bu ilmek takılacaktır. Buradan sesleniyorum Salda gölünün çığlığını şimdi duymayanlar o ses kesilip de çıkmadığı zaman çok geç olduğunu anlayacaklardır. Burada yarın gerçekleşecek ihale hukuksuz  garip bir ihaledir. İhale askıdan inip kesinleştiği takdirde 30 günlük bir zaman geçmesi gerekmektedir. Onun içinde 10 Ağustos tarihinden önce yapılan ihale geçersizdir. Nazım imar planı yapılmadan önce ihalesi yapılması halinde hukuksuzdur. Salda gölünün bu güzelliği göz önüne alınarak bir getirildiğinde çevre etkisi değerlendirilmesi yapılmalıdır. Ya ÇED raporu alınacak yada mahkemeden ÇED raporuna gerek yoktur kararı çıkartılması gerekmektedir. Bunların hiçbirisi ise gerçekleştirilmedi.    
Burdur- Yeşilova Salda gölünde yapılması planlanan “ Millet Bahçesi” ihalesi öncesi CHP İl ve İlçe örgütleriyle Burdur- Denizli illerinden gelen çevreciler çocuklarıyla birlikte eylem yaptı.

Son yıllarda başlayan ziyaretçi akını ne yazık ki gelen bu şöhret iktidarın da iştahını kabartmıştır. CHP Burdur İl Başkanı İzzet Akbulut, ülkenin birçok yerinde yapılan doğa katliamlarının dile getirirken, son zamanlarda beyaz cennet “Maldivler” olarak anılan gölümüzü de “Millet Bahçesi “ uydurması ile kötü Salda gölümüzü de içinden çıkılamayacak bir son beklemektedir. Bizler vakit geçmeden yapılacak olan bu ihalenin derhal durdurulmasını istiyoruz. Buradan ülkemin her yanındaki doğa severlere gölümüzü bekleyen kötü kaderi uzaklaştırmak için tüm aktivistleri dayanışma adına burada olmaya bekliyorum.

   Burdur CHP Milletvekili Mehmet Göker; Burada bu mitingi düzenlemekteki amacımız bir kişiye veya bir partiye rant sağlamak amacını taşımamaktadır. İnsanımız burada kendi imkanı ile dinlenirken öte yandan aile birliği içinde getirdiği yiyeceklerini birlik ve beraberlik içinde yemektedir. Salda gölü kıyısı halkın malıdır. Ve öylesine kalmalıdır. Buraya bu “Millet Bahçesini “ yapacak zihniyetin bu projesinin yapılması dayatmasından geri adım atmasını istedi.  

Burada “Salda Gölünde” Göker, Salda gölünü besleyen kaynak olan çay üzerine sulama amaçlı gölet’in yapılmasına da daha önce karşı çıkmıştık. Ancak mahkeme gölet yapımını durdurdu. Ancak gölet salda gölünün can damarı olmasına karşılık yapılmıştı. Burada ise millet bahçesi adı altında oluşabilecek bir yapılaşma sonunda en fazla 5 yıl içinde salda gölü ve çevresi zarar görecektir. Hızla kirlenerek beyaz görünümünden çok fazla bir şey kalmayarak sadece bir su birikintisinden ibaret bir hale gelecektir. Bu yapı iki bin yıllık bir zaman içinde oluşmaktadır. Bırakın yapılaşmayı bu güzelliğin üzerinde ayakkabı ile gezelmesi halinde zarar görecektir. Hükümetin bakanına buradan sesleniyorum gösterdiğiniz projenin uygulanacağı alan eğer salda gölü değil ise nereye aittir. Salda gölü kıyısında yapılaşma olacaksa bura da çivi çakmadan böyle bir projeyi nasıl gerçekleştireceksiniz diye sordu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Karaca; Konuşmasına, Salda gölünün can damarı olan çaya göleti yapan zihniyet salda gölünü besleyen bu su kaynağa atılan bir ilmektir. Dedi milletvekilimiz yapılması için ihale açılan “Millet Bahçesi” gerçekleşirse işte o zaman idam edilmesi için darağacında olan göle bu ilmek takılacaktır. Buradan sesleniyorum Salda gölünün çığlığını şimdi duymayanlar o ses kesilip de çıkmadığı zaman çok geç olduğunu anlayacaklardır. Burada yarın gerçekleşecek ihale hukuksuz  garip bir ihaledir. İhale askıdan inip kesinleştiği takdirde 30 günlük bir zaman geçmesi gerekmektedir. Onun içinde 10 Ağustos tarihinden önce yapılan ihale geçersizdir. Nazım imar planı yapılmadan önce ihalesi yapılması halinde hukuksuzdur. Salda gölünün bu güzelliği göz önüne alınarak bir getirildiğinde çevre etkisi değerlendirilmesi yapılmalıdır. Ya ÇED raporu alınacak yada mahkemeden ÇED raporuna gerek yoktur kararı çıkartılması gerekmektedir. Bunların hiçbirisi ise gerçekleştirilmedi.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.