ÇAĞIMIZIN HASTALIĞI MORBİD OBEZİTE

SAĞLIK 27.02.2020 - 12:31, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3784+ kez okundu.
 

ÇAĞIMIZIN HASTALIĞI MORBİD OBEZİTE

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hasan Abuoğlu obezitenin tehlikelerini, tedavisini ve hangi hastalara obezite cerrahisini önerdiklerini tüm detayları ile açıkladı.
Doç.Dr.Hasan Abuoğlu, Dünya Sağlık Örgütü'nün obeziteyi, 'Vücutta hastalıklara neden olacak biçim ve oranda anormal, fazla miktarda yağ birikmesi' olarak" tanımladığını belirterek, ‘’ Vücut kitle İndeksinizin 40’ın üstünde olanlar morbid obez olarak kabul edilir. Vücutta yağ oranı ortalama olarak kadınlarda yüzde 22-28, erkeklerde ise yüzde 12-20 olmalıdır. Vücut yağ oranı kadınlarda yüzde 30 erkeklerde yüzde 25 üzerinde olması durumu obeziteyle ilişkilendirilir " dedi. Morbid obezite bir hastalıktır diyen Doç. Dr. Abuoğlu ‘’Morbid obeziteden kurtulmanın tek ve en etkili tedavi yöntemi cerrahidir’’ dedi. Obezitenin ciddi hastalıklara yol açtığının altını çizen Abuoğlu ‘’ Pankreas, kolon, meme, mesane, prostat, mide gibi kanserlere yakalanma açısından obezite ciddi bir risk faktörüdür. Ayrıca yüksek kolesterol sonucu damar sertliği, hipertansiyon, kalp krizi, inme riskini artırmaktadır. Tüm bunların yanı sıra çocuklar ve gençlerde özgüven kaybına, psikolojik bozukluklara ve sosyal problemlere sebep olan obezite kadınlarda infertilitenin (kısırlık) önemli bir nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır’’ diye belirtti. Obezite cerrahisi hakkında bilgi veren Abuoğlu konuyla ilgili şunları söyledi;’’ Obezite cerrahisi denilince akla ilk olarak mide küçültme ameliyatları gelmektedir. Mide küçültme ameliyatları birçok farklı girişim yöntemiyle yapılmaktadır, tek ve en iyi cerrahi yöntem veya seçenek yaklaşımından çok hastaya en uygun yöntem hangisidir yaklaşımı daha doğrudur. Hangi ameliyat girişimi seçilirse seçilsin hepsi laparoskopik (kapalı) ameliyat yöntemiyle yapılmaktadır. Obezite cerrahisi vücut kitle indeksi 35-40 arasında olup tip 2 şeker hastalığı, hipertansiyon, uyku apnesi, eklem rahatsızlıkları, jinekolojik problemler, kalp ve damar hastalığı olan hastalarda uygulanabilir. Ayrıca tip 2 diyabet ve metabolik bozuklukları bulunan, vücut kitle indeksi 30-35 arasında hastalarımızda gerekli tetkikler yapıldıktan sonra şeker hastalığının tedavisi için ameliyat programına dahil edilebilirler.’’ Obezite ameliyatlarında ölümcül riskler binde bir civarındadır diyen Doç.Dr.Hasan Abuoğlu, ‘’Ameliyat sırasında ve sonrasında yaşanabilecek bu risk oranları safra kesesi, kasık fıtığı gibi birçok ameliyatta görülebilecek risklerle aynı orandadır. Bu riskler obezite nedeniyle taşıdığı risklerin oldukça altında, tıbbi olarak kabul edilebilir bir oran olarak karşımıza çıkmaktadır’’dedi.  
Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hasan Abuoğlu obezitenin tehlikelerini, tedavisini ve hangi hastalara obezite cerrahisini önerdiklerini tüm detayları ile açıkladı.

Doç.Dr.Hasan Abuoğlu, Dünya Sağlık Örgütü'nün obeziteyi, 'Vücutta hastalıklara neden olacak biçim ve oranda anormal, fazla miktarda yağ birikmesi' olarak" tanımladığını belirterek, ‘’ Vücut kitle İndeksinizin 40’ın üstünde olanlar morbid obez olarak kabul edilir. Vücutta yağ oranı ortalama olarak kadınlarda yüzde 22-28, erkeklerde ise yüzde 12-20 olmalıdır. Vücut yağ oranı kadınlarda yüzde 30 erkeklerde yüzde 25 üzerinde olması durumu obeziteyle ilişkilendirilir " dedi.

Morbid obezite bir hastalıktır diyen Doç. Dr. Abuoğlu ‘’Morbid obeziteden kurtulmanın tek ve en etkili tedavi yöntemi cerrahidir’’ dedi. Obezitenin ciddi hastalıklara yol açtığının altını çizen Abuoğlu ‘’ Pankreas, kolon, meme, mesane, prostat, mide gibi kanserlere yakalanma açısından obezite ciddi bir risk faktörüdür. Ayrıca yüksek kolesterol sonucu damar sertliği, hipertansiyon, kalp krizi, inme riskini artırmaktadır. Tüm bunların yanı sıra çocuklar ve gençlerde özgüven kaybına, psikolojik bozukluklara ve sosyal problemlere sebep olan obezite kadınlarda infertilitenin (kısırlık) önemli bir nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır’’ diye belirtti.

Obezite cerrahisi hakkında bilgi veren Abuoğlu konuyla ilgili şunları söyledi;’’ Obezite cerrahisi denilince akla ilk olarak mide küçültme ameliyatları gelmektedir. Mide küçültme ameliyatları birçok farklı girişim yöntemiyle yapılmaktadır, tek ve en iyi cerrahi yöntem veya seçenek yaklaşımından çok hastaya en uygun yöntem hangisidir yaklaşımı daha doğrudur. Hangi ameliyat girişimi seçilirse seçilsin hepsi laparoskopik (kapalı) ameliyat yöntemiyle yapılmaktadır. Obezite cerrahisi vücut kitle indeksi 35-40 arasında olup tip 2 şeker hastalığı, hipertansiyon, uyku apnesi, eklem rahatsızlıkları, jinekolojik problemler, kalp ve damar hastalığı olan hastalarda uygulanabilir. Ayrıca tip 2 diyabet ve metabolik bozuklukları bulunan, vücut kitle indeksi 30-35 arasında hastalarımızda gerekli tetkikler yapıldıktan sonra şeker hastalığının tedavisi için ameliyat programına dahil edilebilirler.’’

Obezite ameliyatlarında ölümcül riskler binde bir civarındadır diyen Doç.Dr.Hasan Abuoğlu, ‘’Ameliyat sırasında ve sonrasında yaşanabilecek bu risk oranları safra kesesi, kasık fıtığı gibi birçok ameliyatta görülebilecek risklerle aynı orandadır. Bu riskler obezite nedeniyle taşıdığı risklerin oldukça altında, tıbbi olarak kabul edilebilir bir oran olarak karşımıza çıkmaktadır’’dedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.