Hasan Ali MERCAN
Köşe Yazarı
Hasan Ali MERCAN
 

ÜÇ MEVSİMİ KIZARMAK İÇİN HARCAYAN MEYVE

Ergen diyoruz bu yörede resimdeki meyveye.Bazı bölgelerde, "kızılcık ,'eğren," "kiran "gibi isimleri var. Önemli özelliği nedir derseniz, en erken çiçek açıp,en geç meyve veren bir ağaç bu. Ergen adı gençliğin sembolü mü ? Bir de " kızılcık" adından ötürü 12 eylül faşizminde türküsü yasaklanan ,tutuklu meyve ergen. Baharın ilk günlerinde, nazik, beyaz çiçekleriyle gösteriyor kendini .Ardından ağır ağır ,uçları iğneli ve sert yaprakları çıkıyor ortaya . Baharı ve yaz mevsimini hiç acele etmeden geçiriyor .Küçücük meyvelerin de acelesi yok. Yaz meyvaları , elma,armut kaysı,şeftali vb tümü,ergenden sonra çiçek açıyorlar, ürettiklerini insanlara sunuyor, gelip geçiyorlar. Ergen ağır olgunlaşıyor .Ta ki eylül sonları gelir,meyvalar biter,kış yaklaşır. O zaman kızarıp rengini göstermeye başlıyor . Bu ne ağır sulu ,tembel bir ağaç diyesi geliyor insanın. Bu kadar uzun evrimleşme süreci mi olur diyorum. Ama ,sert yaprağı ve çekirdeğiyle kızıl rengini tamamladığında meydana çıkan güzelliği görünce hak veriyorsun Ergene. Emekle olgunlaşıp,güzelleşiyor zamanı da iyi seçiyor ergen. sabırla,özenle , ağır ama sağlam. göremediğimiz doğasal bilinçle belkide. Nerden çıktı bu ergen öyküsü derseniz; Sanki ülkemizle ergen arasında benzerlikler var gibi geliyor bana. Yüzyıl önce dünyaya,laikliği, bağımsızlığı ,demokrasi ve insan hakları örneğini ,ergen çiçeği gibi gösteren ülkemiz , meyveleri toplamada bu kadar gecikir miydi yoksa . Olsun be, biraz gecikse de ergen kızarıyor işte . Şimdi ergen toplama mevsimi. Olgunlaştık. Güzel renkleriyle demokrasi,insan hakları ve özgürlükler, hak eden ülkemize gelecek elbette.Güzel günler yakın. Umutla,emekle kızarıyor ergen.Susuz kalmasın yeter ki .  
Ekleme Tarihi: 13 Eylül 2021 - Pazartesi

ÜÇ MEVSİMİ KIZARMAK İÇİN HARCAYAN MEYVE

Ergen diyoruz bu yörede resimdeki meyveye.Bazı bölgelerde, "kızılcık ,'eğren," "kiran "gibi isimleri var.

Önemli özelliği nedir derseniz, en erken çiçek açıp,en geç meyve veren bir ağaç bu. Ergen adı gençliğin sembolü mü ?

Bir de " kızılcık" adından ötürü 12 eylül faşizminde türküsü yasaklanan ,tutuklu meyve ergen.

Baharın ilk günlerinde, nazik, beyaz çiçekleriyle gösteriyor kendini .Ardından ağır ağır ,uçları iğneli ve sert yaprakları çıkıyor ortaya .

Baharı ve yaz mevsimini hiç acele etmeden geçiriyor .Küçücük meyvelerin de acelesi yok.

Yaz meyvaları , elma,armut kaysı,şeftali vb tümü,ergenden sonra çiçek açıyorlar, ürettiklerini insanlara sunuyor, gelip geçiyorlar. Ergen ağır olgunlaşıyor .Ta ki eylül sonları gelir,meyvalar biter,kış yaklaşır.

O zaman kızarıp rengini göstermeye başlıyor .

Bu ne ağır sulu ,tembel bir ağaç diyesi geliyor insanın.

Bu kadar uzun evrimleşme süreci mi olur diyorum. Ama ,sert yaprağı ve çekirdeğiyle kızıl rengini tamamladığında meydana çıkan güzelliği

görünce hak veriyorsun Ergene.

Emekle olgunlaşıp,güzelleşiyor zamanı da iyi seçiyor ergen.

sabırla,özenle , ağır ama sağlam. göremediğimiz doğasal bilinçle belkide.

Nerden çıktı bu ergen öyküsü derseniz;

Sanki ülkemizle ergen arasında benzerlikler var gibi geliyor bana.

Yüzyıl önce dünyaya,laikliği, bağımsızlığı ,demokrasi ve insan hakları örneğini ,ergen çiçeği gibi gösteren ülkemiz , meyveleri toplamada bu kadar gecikir miydi yoksa .

Olsun be, biraz gecikse de ergen kızarıyor işte .

Şimdi ergen toplama mevsimi. Olgunlaştık.

Güzel renkleriyle demokrasi,insan hakları ve özgürlükler,

hak eden ülkemize

gelecek elbette.Güzel günler yakın.

Umutla,emekle kızarıyor ergen.Susuz kalmasın yeter ki .

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.