20 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen 6,8 şiddetindeki deprem, Elazığ’ı fena vurmuştu. Şükürler olsun can kaybı çok değildi; ama maddi hasar oldukça fazlaydı. Elazığ’da 30 oranında ev, bina, işyeri ağır veya orta hasarlıydı.
Devletimiz, deprem mağdurlarının yaralarını sarmak üzere hemen harekete geçti. Geçen üç yıl içerisinde TOKİ vasıtası ile de deprem mağduru pek çok yurttaşımız ev sahibi oldu. Bu arada depremden ağır ve orta hasar gören 37 okulumuz vardı. Ağır veya orta hasarlı bu okullarımızın yeniden eğitim ve öğretime hazır hale getirilmesi için de gayret gösterildi. 12 okulumuz, hayırsever yurttaş veya kurumlar tarafından yerinde ve yeniden inşa edildi. İl merkezinde Limak Holding tarafından yaptırılan 24 derslik; Limak Ortaokulu, Oyak Holdig tarafından yaptırılan 24 derslik; Oyak Ortaokulu, Kolin İnşaat tarafından yaptırılan 26 derslik; Mustafa Kemal Ortaokulu, Çaba Derneği tarafından yaptırılan 16 derslik; Çaba İlkokulu, 24 derslik Gönül Kazancı MTAL, 12 derslik Ziver İmam hatip Ortaokulu, İyiliğe Uçanlar Derneği tarafından yaptırılan 5 derslik anaokulu… Elazığ olarak okul yaptıran kuruluş ve kişilere müteşekkiriz.
Bu arada İstanbul Belediye Meclisi aldığı kararla depremde hasar gören Gazi Anadolu Teknik Lisesinin yapımını üstlendi. Toplam 17 bin 071 metrekarelik kapalı alanlı olacak okul yerleşkesinde; idari ofisler, 24 derslik ile 6 farklı disiplin altında toplam 30 atölye ve laboratuar, 200 kişilik konferans salonu, yemekhane ve kantin ile 1250 metrekarelik kapalı spor salonu ile Elazığ modern bir okula kavuştu. İstanbul’un CHP’li Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Elazığ’a bizzat gelerek yapılacak okulun protokolünü imzaladı.
Ankara Belediye Meclisinin aldığı bir kararla Elazığ Yıldızbağları’nda bir ortaokul yaptıracağı müjdesini de Ankara CHP Belediye Başkanı Sayın Mansur Yavaş verdi. Bakanlıktan alınan onayla bundan sonra Yıldızbağları Ortaokulu'nun adı “Ankara Ortaokulu” olarak değişti.
İzmir Belediyesi de boş durmadı. Atatürk Anadolu Lisesinin yapımını üstlendi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden bir heyet, okul yapımı öncesinde incelemelerde bulunmak üzere Elazığ'a geldi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Tunç Soyer, okulun adının, İzmir Adliyesi'ne yapılmak istenen saldırı ve katliamı engelleyen şehit polis memuru Fethi Sekin isminin verilmesini istedi.
Üç büyük belediyenin (İstanbul, Ankara, İzmir) Elazığ’da okul yapmaları doğrultusunda çalışmalarda bulunan Elazığ CHP milletvekili Sayın Gürsel Erol’a da minnet borcumuzu ifade ediyor; bu üç büyükşehir Belediyesine teşekkür ediyoruz. Bu okulların Elazığ’a kazandırılmasındaki olağan üstü gayretlerinden dolayı da Sayın Gürsel Erol’u da kutluyoruz.
Peki, bütün bunlar olurken Elazığ Belediyesi ne yaptı?
Hemen söyleyeyim, şehrin merkezinde Nail Bey ve Kültür mahalleleri arasında tek liseyi, Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi ile Kadir Gökalp Anaokulunu- binalar sağlam ve hasarsız olmasına rağmen- kanunsuz bir biçimde depremden bir ay sonra olupbittiye getirerek
bir gecede yıktırdı. Evet, evet yanlış duymadınız. İçerisinde eğitim ve öğretimlerini sürdüren 820 lise öğrencisi ile 70 anaokulu öğrencisini adeta sokağa atarak, yıktırdı.
Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi, başarıları ile Elazığ’ın yüzünü ağartan liselerimizden biriydi. Niçin yıktırdı? Efendim! Elazığ Belediyesi, bu okul binasının bulunduğu alanın altını otopark, üstünü de millet bahçesi yaptıracakmış. Bu arada hızını alamamış olacak ki 1952 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Milli Eğitim Bakanlığına devredilen ve 1982 yılından buyana da Elazığ’da görev yapan öğretmenlere tahsis edilmiş olan Elazığ’ın tarihi öğretmenevine de el koydu. Elazığ’da görev yapan 9 bin öğretmenin şehrin her yerinden tek vasıta ile ulaşacağı Öğretmenevini de vizyon projeleri dahilinde kıraathane yapacağını beyan etti.
Farkı, yaşayarak görüyor ve fark ediyorsunuz değil mi? Bir yanda depremin yıktığı okul binaları yerinde ve yeniden inşa etmek için kollarını sıvayan kişi, şirket, kuruluş ve belediyeler diğer yanda sapasağlam okul binalarını yıkarak öğrencilerini sokağa atan kendi ilinin belediyesi