Bir işi yapmak ve sonuçlandırmaya çalışılan ortak güce denir. Bir kaç insanın bir araya gelip herhangi bir konu da fikir yürütmeleridir. İşbirliği sonucu ortaya çıkan verimdir. Birlikten kuvvet doğar atasözü sinerjinin önemini belirtmektedir. İş birliği insanları mantıksal davranmaya ve üretken verimliliğe itmektedir.
Sağduyuyla ortak çalışmayla eksiklerin tamamlanmasıdır. Sinerji bir elin nesi var iki elin sesi var atasözüyle uyumludur. Acılımı da iki kişinin birleşip bir işi yapmasının kişilerin işi tek tek yapmasından daha iyi olduğunu açıklar.
Dayanışma yoluyla güç artırımı demektir. Ekolojik denge de enerji bulunulduğu düşünülebilir. Coğrafi koşullar bitkiler ve hayvanlar karşılıklı dayanışma içinde tek başlarına yapamayacakları olağanüstü bir şey yapıyor büyük bir güç ve güzellik yaratılmaktadır.
Bir diğer örneği de orkestralardır. Onlarca müzik aleti tek başına güzelken hepsinin bir arada belli bir uyum içinde icra edilmesi de ayrı bir güzelliktir. Ayrı ayrı konularda sahip olunan profesyonel bilgilerin bileştilerek, tek ve de sağlam bir yapının ortaya çıkarılmasıdır.
Sinerji, günümüzde daha çok bir amaca yönelmiş insanların iş birliğini açıklamaktadır. Kurumları da ileri götürmektedir. İş yerinde ailede veya ülkede sinerji mevcutsa gelişim kolaylaşır ve ilerlemeyi de getirir. Takım ve biz olmanın yolunu da açar. Bu topraklardan doğan “Bir elin nesi var iki elin sesi var” atasözümüzü anımsayarak noktalayalım.