“ İlk bardaktan sonra nesneleri nasıl istiyorsanız öyle görürsünüz. İkinciden sonra, olmadıkları gibi görürsünüz. En sonunda, hakikaten oldukları gibi görürsünüz ve bu, dünyanın en kötü şeyidir." Oscar Wilde
Ana bileşenleri: alkol,pelin ve yeşil anasondur.Mentollü gargara tadını andırır. Kısa yoldan kafayı bulmadır. Güçlü etkisi nedeniyle ağza bir yudum alındığında bile sarhoş edebilecek güce de sahiptir.
Kafa ve bünye olarak da uçmanıza sebebiyet verebilen Kuzey Avrupa içkisidir.İkinci kadehten sonra halüsinasyon gördürebilen, son derece sert, acıdır.Alkol oranı yüzde 45 ile 80 arasındadır.
Buzlu limonata içinde lezzetli bir tata sahiptir.Geleneksel içimi ise şöyledir : Bir ölçek absente üç veya beş ölçek su ilavesi iledir. Önce bardağın üzerine özel dizayn edilmiş delikli kaşığı yerleştirilir. Kaşığın üzerine bir küp şeker konur.
Soğuk su şekerin üzerinden yavaşça dökülür. Böylece hem şekerin eriyerek içkiye dağılması sağlanır. Su ile karıştırılır. Çok az miktarlar halinde kokteyl reçetelerinde de rastlanabilen bir içkidir.
Kalabalık ev partilerinin çılgın gecelerin içkisi olarakta yer bulur.Bazı barmenlerinde 3 shottan sonrasına izin vermediğidir.İçkinin kaynağı: Absent’in ana maddesi Antik Çağda ilaç olarak da kullanılan, bilimsel adı "artemisia absinthium" olan pelin otudur. Avrupa kıtasının bir bölümünde yaban halde yetişir.
Boyu yaklaşık bir metreye kadar uzamaktadır. Temmuz ve Eylül ayları arasında çiçek verir. Pelin otu, kelime olarak Cermen dillerindeki "wer", "erkek" anlamında olup "wood" ise "mood" yani "cesaret" anlamındadır.
Yeşil peri olarak da adlandırılır. Entel içkisi de denilmektedir. Baudelaire,Mauppasant, Oscar Wilde , Van Gogh, Verlaine, Rimbaud , Edgar Degas, Paul Gauguin, Henri de Toulouse-Lautrec, Edouard Manet, Emile Zola, Pablo Picasso, Ernest Hemingway gibi sanatçıların da gözdesidir.
Korku filmlerinde vampirleri sarhoş edebilen tek içkidir.Tıbbın babası kabul edilen Hipokrat da bu bitkiden bahsetmiştir. Hipokrat, pelin otunun yaratıcılığı artıran ve afrodizyak etkisi yapan bir bitki olduğunu da belirtmiştir.
1840’lı yıllarda Cezayir savaşları sırasında Fransız ordusunda özellikle dizanteri ve bağırsak kurtlarına karşı tıbbi amaçlı da kullanıldı. 1850’lerden itibaren, 3. Napolyon döneminde, Fransa’da binlerce farklı çeşidi ortaya çıkmış oldu.
İçki tüketiminde liderdi. 20 . yüzyıl başlarında absent ile vahşi suçları ve sosyal yozlaşmaları ilişkilendiren popüler inançlarda bulunmaktaydı. Yasaklanma sebepleri arasında alkol oranının fazlalığından insanın kendisini kontrol edemediği yer alır.
1900’lerin başında Belçika ve Brezilya,Hollanda, İsviçre ABD ve Fransa’da ürettimini engelledi… Pernod markası yasaklanmadığı İspanya’da bir fabrika açarak yaşamaya devam ettiyse de çoğu marka gibi bir daha geri dönmemek üzere kayboldu.
Bilimsel çalışmalara göre içersinde yer alan thujone bileşenin sanıldığı gibi zararlı bir madde olmadığı da anlaşıldı. Yeniden canlanışı 1990 larda oldu. İlk üretilen absent La Fee Absinthe olmuştu. 2010 yılında ise yasak tamamen kalktı. Tanınmış markaları günümüzde: Fougerolles en Haute-Saône, Pontarlier en Franche-Comté, Saumur en Pays de la Loire, Val de Travers, Distillerie Ted Breaux: Jade, Nouvelle Orleans, Absinthe Edouard, Verte SuisseDistillerie Paul Devoille: Blanche de Fougerolles, Verte de FougerollesDistillerie Francois Guy: Absinthe Francois Guy, Distillerie Yves Kübler, Petr Tills Absinthe: Logan Fils Cami: Toulouse Lautrec.
Özgür Karakaya
ozgur694@hotmail.com