VETERİNER HEKİMLER” İTHALAT ÇÖZÜM DEĞİL”

DİĞER 10.08.2017 - 13:10, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3736+ kez okundu.
 

VETERİNER HEKİMLER” İTHALAT ÇÖZÜM DEĞİL”

Burdur Veteriner Hekimler Odası olarak hayvancılık sektöründeki gelişmeler ile ilgili değerlendirmelerde bulunmak istedik.
Burdur Veteriner Hekimleri Odası, Hükümet tarafından son olarak çıkartılan ithalat yasası ile ilgili sıkıntıları ve doğuracağı sonuçları belirten bir açıklama yapıldı. Ülke ekonomisi açısından tam bir hilkat garibesi olarak değerlendirilen yasanın üreticinin sorunlarına çözüm bulmadığı gibi ülke tarımı ve hayvancılığı açısından da faydasına olmadığını dile getirdiler. Türkiye 29 Temmuz 2017 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile; · 500 bin baş canlı büyükbaş hayvan · 475 bin baş canlı koyun-keçi · 95 bin ton et · 750 bin ton buğday · 700 bin ton arpa · 700 bin ton mısır · 100 bin ton pirinç için; sıfır gümrükle ithalat yapılmasına karar verildi. Her şeyden önce bu tablonun tarım hayvancılık ülkesi Türkiye’ye hiç yakışmadığını ifade etmek isterim. Bu ithalat kararını kucağında bulan yeni Gıda ve Tarım Hayvancılık Bakanımız Ahmet Eşref Fakıbaba’ya da başarı dileklerimizi iletmek isteriz. “Kendi gıdasını üretemeyen ülkeler hiçbir zaman bağımsız olduğunu iddia edemez” diyen sayın bakanın fikrine yürekten katıldığımızı belirtmek isterim. En kötü bağımlılık da gıda maddelerini yeterince üretememektir. Kısa bir süre önce Katar örneğinde yaşandığı gibi paranın para etmediği bir olgudur gıda maddeleri bağımlılığı. O halde hangi yanlışları yaptık- yapıyoruz da Türkiye’miz bu hale geldi öncelikle bunun bir doğru tespiti yapılmalıdır. İthalatın çözüm olmadığı defalarca görülmesine rağmen bir kez daha niçin deneniyor. “Et çok pahalı” diye arkasına görsel ve yazılı basını alan ithalat lobileri bir kez daha mı amacına ulaşmaktadır. Allah aşkına Türkiye de ne ucuz da et pahalıdır. Gübre mi ucuz, yem mi ucuz, araba mı ucuz, mazot mu ucuz da et pahalı… Unutmamak gerekir üretici hakları savunulmadan tüketici hakları savunulamaz. Güzel bir atasözümüz var; “Elden gelen öğün olmaz olsa da karın doyurmaz ”.  
Burdur Veteriner Hekimler Odası olarak hayvancılık sektöründeki gelişmeler ile ilgili değerlendirmelerde bulunmak istedik.

Burdur Veteriner Hekimleri Odası, Hükümet tarafından son olarak çıkartılan ithalat yasası ile ilgili sıkıntıları ve doğuracağı sonuçları belirten bir açıklama yapıldı. Ülke ekonomisi açısından tam bir hilkat garibesi olarak değerlendirilen yasanın üreticinin sorunlarına çözüm bulmadığı gibi ülke tarımı ve hayvancılığı açısından da faydasına olmadığını dile getirdiler. Türkiye 29 Temmuz 2017 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile;

· 500 bin baş canlı büyükbaş hayvan

· 475 bin baş canlı koyun-keçi

· 95 bin ton et

· 750 bin ton buğday

· 700 bin ton arpa

· 700 bin ton mısır

· 100 bin ton pirinç için; sıfır gümrükle ithalat yapılmasına karar verildi.

Her şeyden önce bu tablonun tarım hayvancılık ülkesi Türkiye’ye hiç yakışmadığını ifade etmek isterim.

Bu ithalat kararını kucağında bulan yeni Gıda ve Tarım Hayvancılık Bakanımız Ahmet Eşref Fakıbaba’ya da başarı dileklerimizi iletmek isteriz. “Kendi gıdasını üretemeyen ülkeler hiçbir zaman bağımsız olduğunu iddia edemez” diyen sayın bakanın fikrine yürekten katıldığımızı belirtmek isterim.

En kötü bağımlılık da gıda maddelerini yeterince üretememektir. Kısa bir süre önce Katar örneğinde yaşandığı gibi paranın para etmediği bir olgudur gıda maddeleri bağımlılığı.

O halde hangi yanlışları yaptık- yapıyoruz da Türkiye’miz bu hale geldi öncelikle bunun bir doğru tespiti yapılmalıdır.

İthalatın çözüm olmadığı defalarca görülmesine rağmen bir kez daha niçin deneniyor. “Et çok pahalı” diye arkasına görsel ve yazılı basını alan ithalat lobileri bir kez daha mı amacına ulaşmaktadır.

Allah aşkına Türkiye de ne ucuz da et pahalıdır.

Gübre mi ucuz, yem mi ucuz, araba mı ucuz, mazot mu ucuz da et pahalı…

Unutmamak gerekir üretici hakları savunulmadan tüketici hakları savunulamaz. Güzel bir atasözümüz var; “Elden gelen öğün olmaz olsa da karın doyurmaz ”.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.