Temizlenmeyen radyatör hararete sebebi olabilir

DÜNYA 26.12.2023 - 23:51, Güncelleme: 26.12.2023 - 23:51 1552+ kez okundu.
 

Temizlenmeyen radyatör hararete sebebi olabilir

Uzmanlar motorlu araçların hararet sebebinin temizlenmeyen radyatörler olabileceğine dikkat çekiyor.
Özel sıvılar yada tamir ustaları tarafından temizlenen radyatör aracın soğutmasında önemli fayda sağlıyor. Temizlenmeyen radyatörün soğutma ekipmanlarına da zarar verdiğini anlatan Fiat Özel servisi ve Motor Mekanik Uzmanı Rıza Çelik, radyatördeki paslı suyun özellikle termostatı bozduğunu söyledi. Yeni Sanayide hizmet veren Çelik Oto Servisinin sahibi Rıza Çelik, radyatör suyunun 6 ayda bir değiştirilerek kirli suyun uzman tarafından tahliye edilmesi gerektiğini bildirdi. Diğer hararet nedenleri hakkında bilgi veren Rıza Usta şunları söyledi: “Motorun soğumasını sağlayan fanın bozulması, fan müşirinin bozulması sonucu görevini yapmaması hararet nedeni olabilir. Ayrıca motordaki suyun sirkülasyonunu sağlayan devridaim pompasının contalarının bozulup su kaçırması, radyatör hortumlarının delinmesi sonucu su kaybı olması, radyatör kapağının bozulması, alternatör kayışının kopması veya gevşek olması otomobilin hararet yapmasına neden olur” dedi. Hararet yükseldiğinde ne yapmalı?  Çelik hararet anında sürücünün yapması gerekenleri ise şöyle sıraladı: “Otomobilinizin motor ısısının anormal düzeyde yükseldiğini fark etmezseniz, bir süre sonra motordan buhar yükselmeye başlar. Çıkan su buharı, otomobilinizin hararet yaptığının göstergesidir. Bu gibi bir durumla karşılaştığınızda ilk yapmanız gereken, otomobilinizi uygun bir yerde durdurmanızdır. Otomobili stop ettirip motorun soğumasını bekleyin. İnsanlarda çok yaygın bir kanı olan hemen bir bez yardımıyla radyatörün kapağını açmak yanlıştır. Radyatör içindeki su, yüksek ısıda olduğu için basınç yaratır ve su fışkırarak yüzünüzü yakabilir. Motor soğuduktan sonra radyatör kapağını açıp su seviyesini kontrol edebilirsiniz. Otomobilinizin motoru, soğutma sisteminde meydana gelen bir arıza nedeniyle su eksiltmiş ve bu da hararete yol açmış olabilir. Motor, radyatördeki suyun eksilmesi nedeniyle hararet yapmışsa, eksilen suyu tamamlayıp sorunu kısa vadede çözmeniz mümkün. Hararetin nedeni radyatördeki suyun eksilmesinden kaynaklanmıyorsa, bu sorunu kısa sürede çözemeyeceğiniz anlamına gelir. Yapmanız gereken hemen yetkili bir servisten yardım istemektir.” Otomobiliniz hararet yaptığında motoru çalıştırmaya devam ederseniz ne olur? Çelik: “Otomobiliniz hararet yaptığında, çalıştırmaya devam ederseniz, çalıştığı her an motora daha fazla zarar verir. Motorun segmanları metalden oluştuğu için yüksek ısı nedeniyle genleşir ve ani soğuma sonucu deforme olur. Silindir kapak contası yanar. Bu sırada silindirle piston arasındaki denge bozulduğundan, piston üzerindeki alüminyum alaşım silindire yapışır ve motor kilitlenir. Bu gibi durumlarda motorun yoğun bir bakıma alınması gerekir. Bu da size epey bir masraf çıkartır.”  
Uzmanlar motorlu araçların hararet sebebinin temizlenmeyen radyatörler olabileceğine dikkat çekiyor.



Özel sıvılar yada tamir ustaları tarafından temizlenen radyatör aracın soğutmasında önemli fayda sağlıyor. Temizlenmeyen radyatörün soğutma ekipmanlarına da zarar verdiğini anlatan Fiat Özel servisi ve Motor Mekanik Uzmanı Rıza Çelik, radyatördeki paslı suyun özellikle termostatı bozduğunu söyledi. Yeni Sanayide hizmet veren Çelik Oto Servisinin sahibi Rıza Çelik, radyatör suyunun 6 ayda bir değiştirilerek kirli suyun uzman tarafından tahliye edilmesi gerektiğini bildirdi. Diğer hararet nedenleri hakkında bilgi veren Rıza Usta şunları söyledi: “Motorun soğumasını sağlayan fanın bozulması, fan müşirinin bozulması sonucu görevini yapmaması hararet nedeni olabilir. Ayrıca motordaki suyun sirkülasyonunu sağlayan devridaim pompasının contalarının bozulup su kaçırması, radyatör hortumlarının delinmesi sonucu su kaybı olması, radyatör kapağının bozulması, alternatör kayışının kopması veya gevşek olması otomobilin hararet yapmasına neden olur” dedi.
Hararet yükseldiğinde ne yapmalı? 
Çelik hararet anında sürücünün yapması gerekenleri ise şöyle sıraladı: “Otomobilinizin motor ısısının anormal düzeyde yükseldiğini fark etmezseniz, bir süre sonra motordan buhar yükselmeye başlar. Çıkan su buharı, otomobilinizin hararet yaptığının göstergesidir. Bu gibi bir durumla karşılaştığınızda ilk yapmanız gereken, otomobilinizi uygun bir yerde durdurmanızdır. Otomobili stop ettirip motorun soğumasını bekleyin. İnsanlarda çok yaygın bir kanı olan hemen bir bez yardımıyla radyatörün kapağını açmak yanlıştır. Radyatör içindeki su, yüksek ısıda olduğu için basınç yaratır ve su fışkırarak yüzünüzü yakabilir. Motor soğuduktan sonra radyatör kapağını açıp su seviyesini kontrol edebilirsiniz. Otomobilinizin motoru, soğutma sisteminde meydana gelen bir arıza nedeniyle su eksiltmiş ve bu da hararete yol açmış olabilir. Motor, radyatördeki suyun eksilmesi nedeniyle hararet yapmışsa, eksilen suyu tamamlayıp sorunu kısa vadede çözmeniz mümkün. Hararetin nedeni radyatördeki suyun eksilmesinden kaynaklanmıyorsa, bu sorunu kısa sürede çözemeyeceğiniz anlamına gelir. Yapmanız gereken hemen yetkili bir servisten yardım istemektir.”
Otomobiliniz hararet yaptığında motoru çalıştırmaya devam ederseniz ne olur?
Çelik: “Otomobiliniz hararet yaptığında, çalıştırmaya devam ederseniz, çalıştığı her an motora daha fazla zarar verir. Motorun segmanları metalden oluştuğu için yüksek ısı nedeniyle genleşir ve ani soğuma sonucu deforme olur. Silindir kapak contası yanar. Bu sırada silindirle piston arasındaki denge bozulduğundan, piston üzerindeki alüminyum alaşım silindire yapışır ve motor kilitlenir. Bu gibi durumlarda motorun yoğun bir bakıma alınması gerekir. Bu da size epey bir masraf çıkartır.”

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.