6 Mart 1930 günü Büyük Atatürk ‘ün Isparta’mıza ziyaretlerinde Isparta kahramanlarından, Isparta Milletvekili Hafız İbrahim Demiralay karşılamaya gelmez. Atatürk’e karşı küstür. Büyük Atatürk’ün Isparta ziyaretiyle ilgili ITSO 2004 Ticaret Odası Başkanı Eyüp Avcular beyin kayınpederinin babasının çektiği fotoğrafların hiç birinde Hafız İbrahim yoktur. Çünkü çiftliklerinin bulunduğu Avşar’dan (Gelendost) Atatürk’ü karşılamaya gelmez. Konuyu iki kaynaktan edindiğim bilgilerle inceledim.
Birinci kaynağım: Hüseyin Şekercioğlu. 1960’ ların devlet memuru iken araştırmalarına devam eder. Hafız İbrahim Demiralay’ ın akrabalarından, 1930’ lu yılları yaşayanlardan bizzat bilgi almış. Yeterli görmemiş. Emniyet mensubu olması, imkânların müsait oluşundan faydalanmış.
Isparta ve bölgesinde 1840’ lardan 1960’lara kadar olan olayları araştırıp yazmış. Isparta’ ya gelen Mustafa Kemal dâhil ziyaret eden cumhurbaşkanlarının halkla olan görüşmelerini incelemiş. 1176’dan 1960’lara kadar 1185’lıllık söylene gelen Miryokefalon savaşı hikâyelerini halkın ağzından derleyen başarılı bir Ispartalı yazarımızdır.
Hatta tarihçilerin farklı anlatımlarına karşın Haçlı Din savaşlarından Miryokefalon savaşlarının Isparta topraklarında Müslüman Türklerin başarıyla savaşı kazanmış. Sekiz yüz yıllık halkın bu savaşla ilgili yörede anlatılanları not ederek ölümsüzleştirmiş.
“Hafız İbrahim Demiralay’ ın 6 Mart’ta Büyük Atatürk’ün Isparta’ mıza gelişlerinde karşılayanlardandı” görüşü teyide muhtaç bir görüştür. Bazı tarihçi ve Konuşulan Tarih yazarlarının yazdıkları yanlıştır. Hafız İbrahim Demiralay Atatürk’ü karşılayan heyette yoktu!
Çünkü Avşar Osmanlı döneminde Isparta sancağı ilinden Şarkikaraağaç’ a bağı bir (Nahiye) kasabadır. Hafız İbrahim’in memleketi (Küçük ilçe) Avşar Bucağının bucaklığı Büyük Atatürk tarafından 16 Haziran 1929 günü yani Büyük Kurtarıcı Mustafa Kemal Atatürk’ün Isparta’mıza yaptıkları ziyaretten bir yıl önce Atatürk tarafından Nahiyeliği iptal edilir. Nedeni çok mühimdir.
Bundan dolayı dört dönem Isparta Milletvekili olan ve Kurtuluş Savaşı yıllarında küçüksemeyecek büyük hizmetleri olan Hafız İbrahim beraberce mücadele verdiği Ata’mıza karşı küskündür. 6 Mart 1930 (Perşembe) tarihinde Atatürk’ümüzün Eğirdir ve Isparta ziyaretlerine katılmaz. Yerel tarihçilerin, “Somut Olmayan Konuşulan Tarih yazarlarının bazılarının yazdıkları yanlış bilgilendirmedir. Umumu Kumandanlığa (Genelkurmay) bağlı Jandarma raporlarında da Hafız İbrahim Demiralay’ ın Büyük Atatürk’ün Isparta seyahatlerine katıldığına ilişik bir bilgi veya sohbetlere katıldığına ilişik not göremiyoruz.
Yöresel tarih yazarı Gelendost’ lu Hüseyin Şekercioğlu’nun yazdığı eserlerden belgesel “Gelendost Tarihi” adlı (1989 tarih, İstanbul Bayrak Yayıncılık Matbaacılık) kitabında yazılanları teyit eden yine Gelendost Yenice köylü Dinler Tarihi Prof. Neşet Çağatay’ın Isparta Ün Dergisindeki (1938 Cilt 5) yazısında bunu doğrulamaktadır.
Bu konuda neden Hafız İbrahim Demiralay Atatürk’ün Isparta’mıza olan ziyaretlerinde neden karşılamaya gelmediler? Nedenini araştırdım. Bundan sonraki yazımda yorum katmadan sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Devletin arşivine girmemiş, gün yüzüne çıkarılmamış bilgiler yumağını anlatacağım. Bu gönül koymanın nedenini anlatacağım. Bayram AYGÜN