Biz ne zaman teknoloji de modern çağı yakalama gibi bir olguyu kabul edeceğiz matbaanın Avrupa’da kullanılmaya başlandığı tarihten 200 yıl sonra ilk kez 1726’da Osmanlı Devleti’nde İbrahim Müteferrika vasıtasıyla kullanılmaya başlandığı kabul edilir.
Osmanlı Sultanı İbrahim zayıf bir kişiliğe sahipti. Bunun üzerine, kendinden önce büyük güçlüklerle getirilen matbaanın saray yetkilileri tarafından eritilmesi için emir veriyor. Olay o kadar gariptir ki; matbaanın ahşap olduğu Sultan İbrahim'e aktarılmamıştır. makine eritilmek için Saray'ın demircibaşısına teslim edilince, demircibaşı ömründe ilk kez gördüğü bu acayip yapıyı tabiatıyla "eritemez" ama yakmaz da matbaayı 3 altına bir yahudi tüccara satar. Yahudi de üç altına aldığı matbaayı 50 altına cenevizli bir tüccara devreder.
Çin kaynaklı bir haberi sizlerin hafızasını tazelemek amacı ile buraya alıyorum. Internet gazetesinde yayımlanan bir makalede, Hong Kong Genel Sekreteri Matthew Cheung'un yeni demiryolu hattının Hong Kong'da binlerce yeni iş yeri açma olanağı sağlayacağını belirttiği yazılıyor.
Haberlerin kaynağından alındığından itibaren çok kısa bir zaman içinde okuyucuya ulaşması artık günümüzde çok zor bir uğraş değil, hatta bir ürünün yada muhatabına ulaşması gereken siyasal bir materyalin hedef kitle ile buluşturulması artık yazılı basına göre daha kolay olmaktadır. Buna karşı ülkemizi yönetenlerin neye niçin direndikleri anlaşılır değildir. Çağı yakalamak hızla gelişen ülkeleri onların peşinden takip etmek değil onların önüne geçme sırası bize ne zaman gelecektir. Siyasileri bu yönde tartıştırmak ve gerekli olan kanunları bir an önce tanzim etmek birilerinin aklına ne zaman gelecek. Tıpkı matbaanın 200 yıl sonra Osmanlı’ya getirildiği gibi biz istemiyoruz zihniyetinin esaret ve prangalarından ne zaman kurtulacağız.
Independent Gazetesinin son baskısında çıkan yazıda, “Bugün baskı durdu, mürekkep kurudu ve yakında kağıt da kırışmayacak. Bir dönem kapandığında, yeni bir tanesi açılır ve devam eder” ifadelerine yer verildi. ruhu ilerlemeye devam eder” ifadelerine yer verildi. Ertesi gün gazete okuyucularına çağdaş yüzü ile internet üzerinden hizmet vermeye başladı.
Independent’ın sahibi ESI Media, şubat ayında gazetenin kağıt baskıya veda edeceğini açıklamıştı. Independent’tan yapılan açıklamada, amaçlarının sürdürülebilir ve kazançlı bir gelecek sağlamak olduğu belirtilirken; gazetenin sahibi Rus işadamı Yevgeniy Lebedev de “Gazete endüstrisi değişiyor ve bu değişim okurlar tarafından yönlendiriliyor. Okurlar bize geleceğin dijital olduğunu gösterdi” demişti. Ancak bu gün ülkemizde kağıt ithal ve matbaa mürekkebi ithal ve biz ise ülkemize giren dövizimizin büyük bölümünü hoyratça bu işler için harcıyoruz. Hatta bugün Anadolu da birçok yerel gazete okuyucusuna zor imkanlar içinde hizmet verebilmektedir. Her gün dovizdeki dalgalanmalar nedeniyle sektör temsilcileri önünü görememektedirler.