Burdur da tuvaletlerin sayısı nerede ise nüfusa göre yetmeyecek sayıdadır. Bilhassa günümüz kentlerinde en temel ihtiyaçlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Belediyelerin tuvaletleri kiraya vermesi büyük şehirlerdeki gibi moda deyimle bir kazanç kapısı haline geldi. Ancak bu gibi halkın ihtiyaçlarını karşılayacak yerlerin işletmecileri istediği gibi fiyat belirleme hakkına sahipmidir.Bu konuda herhangi bir odaya kayıtlı olduklarına dair bir bilgim yok bu nedenle de kentin temizliği olduğu kadarı ile insanın temizlendiği defihacet yaptıkları yerlerdir.
Geçtiğimiz günlerde ihtiyaca binaen Berberoğlu iş hanındaki genel tuvalete girdim. Buradaki tuvalete daha önce de girdim 250 TL olan tuvalet ücretinin 4 TL olduğu konusunu söylendiğin de inanın tepki gösterdim. Büyük ketlerde tuvalet ücretlerinin daha yüksek olduğunu ücretini ödediğim için biliyorum. Ama o insanlar gerçekten bir hizmet karşılığı olarak bu ücreti istiyor ama rastgele olup olmadığını inanın bilmiyorum. Burdur gibi ekonomisi ve gelir düzeyi küçük insanların yaşadığı bir kent için istenilen 4 TL Tuvalet ücreti çok fazladır.
Sokakta defihaceti gelen bir misafir veya kent insanı ne yapabilir cebinde tuvalet parası yoksa bu ihtiyacını nasıl giderecektir. Tek yapacağı kesisine veya cebindeki parasına göre bir tuvalet buluncaya kadar sanıyorum aramak zorunda kalacaktır. Bazı tuvaletlerin işletmecileri 2 veya 3 TL alırken bu adam insanlara kolonya veya peçete hizmeti mi veriyor. Kendisine sorulduğun da Belediye’ye 300 TL gibi bir ücret ödediğini her şeye zam geldiğini ifade ederek kendisini bu konuda savunmaya çalıştı. İşletmecinin para ödediği Belediye fiyat belirleme de yetkisi nedir o konuda da bilgi eksikliğim var. Tamam ülkede ekonomi bozuk ancak 250 TL ücret alırken bir nedene dayandırarak 4 TL ücret alınması su parası alınmayan kent içi tuvalelerin müstecirleri iştediği zaman istediği kadar fiyat artırma hakkına sahip mi?
Bu gibi halkın ekonomik gücü ve sağlığı ile ilgili kurumlar tarafından denetlemesi yapılıyor mu şayet yetkili bir kurum var ise bunu halkın yararına olduğu için denetlemelidir. Bu işletmeciler bir şekilde denetlenmelidir. Nerede ise %100 fiyat belirlemesinin önüne geçilmelidir. Burları bir gazeteci olarak dile getirdiğim için üzgünüm çünkü yarın çok iyi biliyorum ki bunu menfaat noktasında değerlendirenler olacaktır. Ayrıca bu kişilere buraları işleteceklerine dair belgeler verilmelidir. Bu gibi işletmelerin fiyat listeleri bir yetkili kurum tarafından tasdik edilmeli. Bu belgeler üzerinden alınacak ücretler ihtiyaç sahipleri tarafından da kabul edilebilir.