Burdur’a Cumhuriyet öncesinde 1921 yılında Sefa Apaydın Vali olarak atanmış ve her göreve gelen vali yaklaşık 1.5 yıl ile 2 yıl arasında görevde kalabilmiştir. Burdur’a ilk vali atamasından bu güne kadar 47 vali görev almış bazı valiler ise haksız olarak merkez valiliğine çekildiği için kendileri mahkemelerde dava açarak ikinci defa göreve gelmişler ve görev sürelerini tamamlayarak yeni valiler göreve gelmesiyle birlikte Burdur Valiliğinden ayrılmışlardır. Ya başka ile vali olarak gitmişler ya da bir başka ilde görev alarak aldıkları görevi sürdürmüşlerdir.
Burdur Valiliği görevini 47’inci Burdur Valisi olarak Hasan Kürklü görevini tamamlayarak merkez valisi olarak hayatını idame etmektedir. Yaklaşık altı ay önce göreve gelen Şerif Yılmaz görevini sürdürüyor. Bu bir gelenek mi? Bilmiyorum ama bir vali göreve geldiği günden itibaren nerede ise 6 aylık bir süre içerisinde nezaket ziyaretçilerini ağırlamakla zaman harcamaktadır. Elbette Burdur gibi küçük bir ilde olmasına karşılık valinin ziyaretçileri olacaktır ancak ülke gerçeklerinden yola çıkılacak olursa valinin mesaisinin büyük bölümünü ayırması ve görev yaptığı ilin sorunlarına yeteri kadar zaman ayırmaması ne derece doğrudur. Bunun birde iadeyi ziyaret bölümünü düşünürseniz varın ötesini siz söyleyin.
Geçmişte tiyatro oyunlarına malzeme olabilecek enteresan günleri yaşamadık değil, bunlardan en çok bilineni ise dönemin valisi Can Direkçi zamanında yaşandı. Can direkçi görev yaptığı süre içinde görev anlayışı gereği “gök kubbe de hoş seda” bırakan valilerden biri olma erdemine erişmiş ve halen basın mensupları arasında önemli bir kişi olarak konuşulmaktadır. Günümüzde görev alan valileri bir başka valinin kişiliğinde örnek saymak ne kadar olumlu karşılamayı kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Bu konuda değerlendirme yapmakta benim haddim değil sanıyorum. Yalnız Can Direkçi Vali de olduğu gibi biz valimizi vermeyiz diyerek çıkan kararnameye karşı durmaya çalışanların yaptığı da çok abartı olarak değerlendirmek mümkün olduğu inancındayım.
Burdur bir dönem Defterdarlığa bağlı vergi dairesi tarafından yıllık olarak tahakkuk ettirilen verginin %93’lük bölümünü ödeyebilir bir durumda iken bu gün ekonomik olarak o günleri mum ile arar hale gelmiştir. Nerede ise %60’lar düzeyine gerilemiştir. Hayvancılıkta parmakla gösterilen bir il konumun da iken bu gün günden güne geriye gitmektedir. 1- Organize sanayinde ise gerek istihdam gerek gelir ve yaratılan üretim açısından birkaç kuruluş hariç kapısına kilit vurmuş durumdadır. Bütün bunları bir tarafa bırakacak olursak gün geçirmek sorunları içinden çıkılmaz bir hale sokmak zamanı geçmiştir.
Burdur da bütün sivil toplum kuruluşları özel sektör ve halkın büyük bölümü şu gerçeği bilmek bunun tedbirini almak için zamanın geçtiğini anlamalıdır. Hatta bir vali göreve geldiği günden itibaren gerek nezaket ziyaretleri gerek iadeyi ziyaret seremonisi kısa olursa iyi olur inancındayım. Vali de ilin önemli işlerine de daha çok zaman ayıracağına inanıyorum. Bu ilde görev yapan basın mensupları protokol karşılaması ve birlikteliklerini bir yana bırakılırsa çok fazla karşılaştığımızı söyleyemem. Bir hafta sonra çalışan ve görev yapan gazeteciler günü 10 Ocak gününü kutluyor olacağız. İnşallah ülkemizin herhangi bir köşe bucağında yol kazası olmaz da aslına uygun bir kutlama ile biz de ağzımızın tadı ile bir gün yaşamış oluruz. Dileğim herkesin yerinde sağlıklı, güven içinde huzur dolu yaşam içinde olmasıdır.