Deprem: Kendini Korumak İçin Ne Yapmalı?
Depremlerde doğru davranış hayat kurtarabilir. Bu nedenle, özellikle depreme eğilimli bölgelerde insanların en önemli davranışsal önlemleri bilmeleri konusuna acilen ihtiyaç duyulmaktadır. Aktion Deutschland Hilft Derneği’nin üye kuruluşları, deprem riskinin arttığı bölgelerde devreye girmektedir. Depremlerde doğru davranışlar konusunda uygulamalı eğitimler düzenlenmektedir. En temel kural: Sakin ol. Panik yapanlar, en kötü durumda tehlikeye neden olan davranışlara eğilimlidirler.
Depremler Sırasında Doğru Davranış: Mesafenizi Koruyun
En güvenli yol, sarsıntıların azalmasına kadar serbest yerlerde kalmaktır. Çünkü binalardan, sokak lambalarından, ağaçlardan ya da elektrik hatlarından uzakta, düşmekte olan nesnelerin çarpma riski yoktur. Binalara yakınsanız, başınızı ve yüzünüzü kırık camlardan ve pencere küçük cam parçalarından korumanız gerekir.
Kıyıdaysanız, mümkün olan en kısa sürede iç kesimlere ya da daha yüksek yerlere kaçmalısınız. Çünkü denizde meydana gelen depremler, tsunamilere neden olabilir. Bu nedenle kaçtığınız yer, yalnızca tsunamiyle ilgili net bir bilgi verildiğinde terk edilmelidir.
Deprem Sırasında Arabada mı Kalıyorsun?
Deprem sırasında araba içindeyseniz, derhal yolun kenarına sürmeli; binalara, ağaçlara ve besleme hatlarına güvenli bir mesafe bırakmalısınız. Hızla ve ani çökme tehlikesi nedeniyle köprüler ve tünellerden de uzak durulmalıdır. En iyisi, sarsıntılar durana kadar araçta kalmaktır. Buna ek olarak, polis ve ambulans araçları için yolların ve erişim yollarının serbest kalmasına özen gösterilmelidir.
Depremde: Merdivenleri ve Asansörleri Kullanmayın
Deprem sırasında evdeyseniz, merdivenleri ve asansörleri kullanmayın. Sadece dış kapıya yakınsanız binadan ayrılmalısınız. Aksi takdirde, masa ya da kapı çerçevesi gibi sağlam, ağır mobilyaların altına sığınmanız önerilir. Ayrıca, dengesiz raflara ve pencerelere güvenli bir mesafe bırakılmalı, kafa cam kıymıklardan ve düşen cisimlerden katlanmış kollarınızla korunmalıdır.
Dikkat – Depremden Sonra Bile
Yakın çevrede yaralı ya da enkaz altında kalan kişiler var mı, yok mu bilebilmek için ilkyardım sağlamaya çalışmalısınız. Ayrıca, hasarlı binalara girmekten sakının.
Evde elektrik, gaz, ısıtma ve soba kapatılmalı, elektrik hatları ya da gaz bağlantılarının arızalı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bunun yan etkileri kıvılcımlar, kırık kablolar ve gaz kokularıdır. Bunun yanısıra, depremin içmesuyu kirliliğine neden olup olmadığını da netleştirmek gerekir.
Deprem sonucu apartman yaşanmaz hale gelir ve acil durumdaki bir kimse, normal sağlık tesislerine sahip olmayan bir barınak bulur. Bu nedenle, olası bir salgın tehlikesi nedeniyle maksimum hijyen gereklidir