Mustafa ARSLAN
Köşe Yazarı
Mustafa ARSLAN
 

DOKUZ IŞIK DOKTİRİNİNİN GÜNÜMÜZE YANSIMASI

9 Işık doktrini, 1965'te Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'nin (CKMP), 1969 yılından itibaren de Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) programının temelini oluşturur. Türkeş bu tezini, başta kapitalizm, liberalizm ve komünizm olmak üzere yabancı doktrinler ve yönetim sistemlerine karşı bağımsız son Türk devletini koruyabilmek için, millî bir görüş etrafında birleşmek için ortaya koymuştur.[1] Milliyetçilik Ülkücülük Ahlakçılık İlimcilik Toplumculuk Köycülük Hürriyetçilik ve Şahsiyetçilik Gelişmecilik ve Halkçılık Endüstricilik ve Teknikçilik. Ziya Gökalp, Turancılık fikrinin gelişmesinde en etkili isimlerden biridir. Bunun dışında daha çok öykü ve romanlarıyla tanıdığımız Ömer Seyfettin ve Halide Edip Adıvar da Turancılık akımına destek olmuştur. Turancılık Nedir? 19. yüzyıl Osmanlı döneminde çeşitli fikir akımlarının ortaya çıktığı bir dönem olmuştur. Bunun en büyük nedenlerinden biri 18. yüzyılın ilk yıllarından itibaren Osmanlı Devletinin toprak ve güç kaybetmeye başlamasıdır. Fransız İhtilali ile birlikte monarşi ile yönetilen ülkelerin tek tek yıkılması ve imparatorluğun yerine ulus- devlet anlayışının ortaya çıkması da yeni fikir akımlarının ortaya çıkmasında etkili olmuştur. Turancılık akımının temelini Türki değil Turani olarak nitelendirilen milletler oluşturur. Bu ideolojiye göre sadece Türkler değil Macarlar ve Moğollar da Turani milletler arasında yer alır. Bu görüşte esas olan ırk değil dildir. Turancılara göre Başta Türkçe ve Moğolca olmak üzere Ural - Altay diline mensup olan dilleri konuşan milletler tek bayrak altında toplanmalıdır. Yüzyılda Avrupa devletleri tarafından ''hasta adam'' olarak tanımlanan Osmanlı Devletini yıkılmaktan kurtarmak için birçok fikir akımı ortaya çıktı. Bu akımlardan en etkili olanlar sırasıyla Panislamizm, Pantürkizm ve Turancılık görüşü oldu. Kızıl Elma, Türk mitolojisinde Türkler ve de özellikle Oğuz Türkleri için üzerinde düşünüldükçe uzaklaşan ancak uzaklaştığı oranda cazibesi artan ülküler veya düşleri simgeleyen bir ifadedir. Dünyada Türklük felsefesini yaymak kızıl elma'nın ana hedefidir. Kızıl Elma Tarih Osmanlılar tarafından Roma ve Viyana şehirleri için kullanılan sembolik ad olarak tanımlanmış. Kızıl Elma'nın diğer bir anlamı ise, yeryüzündeki bütün Türkleri birleştirip büyük bir imparatorluk kurmayı amaç olarak alan ülkü    
Ekleme Tarihi: 11 Ağustos 2022 - Perşembe

DOKUZ IŞIK DOKTİRİNİNİN GÜNÜMÜZE YANSIMASI

9 Işık doktrini, 1965'te Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'nin (CKMP), 1969 yılından itibaren de Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) programının temelini oluşturur. Türkeş bu tezini, başta kapitalizmliberalizm ve komünizm olmak üzere yabancı doktrinler ve yönetim sistemlerine karşı bağımsız son Türk devletini koruyabilmek için, millî bir görüş etrafında birleşmek için ortaya koymuştur.[1]

  1. Milliyetçilik
  2. Ülkücülük
  3. Ahlakçılık
  4. İlimcilik
  5. Toplumculuk
  6. Köycülük
  7. Hürriyetçilik ve Şahsiyetçilik
  8. Gelişmecilik ve Halkçılık
  9. Endüstricilik ve Teknikçilik.

Ziya Gökalp, Turancılık fikrinin gelişmesinde en etkili isimlerden biridir. Bunun dışında daha çok öykü ve romanlarıyla tanıdığımız Ömer Seyfettin ve Halide Edip Adıvar da Turancılık akımına destek olmuştur.

Turancılık Nedir?

19. yüzyıl Osmanlı döneminde çeşitli fikir akımlarının ortaya çıktığı bir dönem olmuştur. Bunun en büyük nedenlerinden biri 18. yüzyılın ilk yıllarından itibaren Osmanlı Devletinin toprak ve güç kaybetmeye başlamasıdır. Fransız İhtilali ile birlikte monarşi ile yönetilen ülkelerin tek tek yıkılması ve imparatorluğun yerine ulus- devlet anlayışının ortaya çıkması da yeni fikir akımlarının ortaya çıkmasında etkili olmuştur.

Turancılık akımının temelini Türki değil Turani olarak nitelendirilen milletler oluşturur. Bu ideolojiye göre sadece Türkler değil Macarlar ve Moğollar da Turani milletler arasında yer alır. Bu görüşte esas olan ırk değil dildir. Turancılara göre Başta Türkçe ve Moğolca olmak üzere Ural - Altay diline mensup olan dilleri konuşan milletler tek bayrak altında toplanmalıdır.

Yüzyılda Avrupa devletleri tarafından ''hasta adam'' olarak tanımlanan Osmanlı Devletini yıkılmaktan kurtarmak için birçok fikir akımı ortaya çıktı. Bu akımlardan en etkili olanlar sırasıyla Panislamizm, Pantürkizm ve Turancılık görüşü oldu.

Kızıl Elma, Türk mitolojisinde Türkler ve de özellikle Oğuz Türkleri için üzerinde düşünüldükçe uzaklaşan ancak uzaklaştığı oranda cazibesi artan ülküler veya düşleri simgeleyen bir ifadedir. Dünyada Türklük felsefesini yaymak kızıl elma'nın ana hedefidir. Kızıl Elma Tarih Osmanlılar tarafından Roma ve Viyana şehirleri için kullanılan sembolik ad olarak tanımlanmış. Kızıl Elma'nın diğer bir anlamı ise, yeryüzündeki bütün Türkleri birleştirip büyük bir imparatorluk kurmayı amaç olarak alan ülkü

 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.