Mustafa ARSLAN
Köşe Yazarı
Mustafa ARSLAN
 

GAZETECİLİK RASTGELE YAPILACAK İŞ DEĞİLDİR

Günümüzde gazetecilik çok kolay, basit her isteyenin yapabileceği bir meslek olarak görülmektedir. Gazetecilik aslında bir fikir ve beceri sanatıdır. Bu nedenle de mutlaka temel eğitim gerektirdiğinin bilinciyle mesleği benimsemek gerekir. Başlangıçta usta çırak ilişkilerine dayanan gazetecilik bugün üniversitelerde çeşitli dallarda eğitimi verilmektedir. Ancak her meslekte olduğu gibi saha deneyimi ve bilinci olmalıdır. Çünkü muhatabından nasıl bir tepki yada olumsuzluk göreceğiniz ilk başlardaki tavırlarında göremezsiniz onun için alacağınız olumsuz tepkiler için hazırlıklı olmalısınız.                                                  HABERİN TOPARLANMASI İster rutin olsun isterse özel, muhabirin temel amacı, haberi bütün unsurlarıyla birlikte hazırlamaktır. Ancak haberi hazırlamak kadar; hazırlanmak da özel bir dikkat ve çaba gerektirir. Bugün deneyimsiz muhabirlerin en çok ihmal ettiği şeylerin başında ne yazık ki habere hazırlanmak gelmektedir. İşinde deneyimli kaliteli bir muhabir masa başında oturup haberin ayağına gelmesini beklemek yerine masa başından kalkarak habere giden insandır. Ancak habere gitmeden önce yapılması gereken işler vardır. Söz gelişi, bur bir söyleşi ise muhabirin söyleşi yapacağı kişi konuyla ilgili ön hazırlık yapması şarttır. İş yoğunluğu olan bir kişiye hazırlık yapılmadan gidilen söyleşilerde hem muhabirin hem de gazetenin itibarının zedelenme tehlikesi vardır.                                          KALİTELİ HABERDE EKSİKLİK OLMAZ Haberin muhtevası, muhabirin kalitesinin belirgin göstergesidir. Herhangi bir eksikliğin veya fazlalığın bulunmaması, haberin iyi toparlanıp yazıldığının en sağlam kanıtıdır. Haberde, bütün tarafların eksik olarak görüşleri alınmış ve bütün iddialar cevaplandırılmış olmalıdır. Boşlukta kalan bir iddia haberin güvenilirliğini zedeleyen en önemli unsurdur. Bu nedenle muhabirin haberinden emin olması şarttır. Muhabir haberinin muhtevasından emin olmadığı durumlarda haberi yazmamalı,zorunluluk olduğun da ise ilgili birim sorumlusunu önceden bilgilendirmelidir.                                                                                         MUHABİR GAZETENİN VİTRİNİDİR Bugün günümüzde dahi gazete ve televizyonlara iki kaynaktan yeni muhabir gelmektedir. Bunlardan ilki iletişim fakülteleridir. Gazetecik eğitimi gören gençler şartlar uygun olduğu takdirde gazeteler ile televizyonlara mesleği yapmak üzere başvurarak mesleğe adım atmaktadırlar. Yaygın gazetecilik de bunu ikiye ayırmak mümkündür. “mektepliler” ve “Alaylılar” teşkil etmektedir. Günümüzdeki basın yayın kuruluşlarında muhabirlik yeniden özendirilmeli ve gazeteciliğin temeli olduğu gerçeği göz ardı edilmemeli, hatırdan çıkarılmamalıdır. Muhabir geniş bir birikim sahibi olmalıdır. Muhabir kendi işini değil, Dünya gerçekleri ile yakından ilgilenmeli bir yandan mesleğini sürdürürken bir yandan da kendi bilgi birikimini artırmalıdır. Muhabir gazetecilik mesleğini bilerek isteyerek seçmiş olmalıdır.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  
Ekleme Tarihi: 11 Ağustos 2018 - Cumartesi

GAZETECİLİK RASTGELE YAPILACAK İŞ DEĞİLDİR

Günümüzde gazetecilik çok kolay, basit her isteyenin yapabileceği bir meslek olarak görülmektedir. Gazetecilik aslında bir fikir ve beceri sanatıdır. Bu nedenle de mutlaka temel eğitim gerektirdiğinin bilinciyle mesleği benimsemek gerekir. Başlangıçta usta çırak ilişkilerine dayanan gazetecilik bugün üniversitelerde çeşitli dallarda eğitimi verilmektedir. Ancak her meslekte olduğu gibi saha deneyimi ve bilinci olmalıdır. Çünkü muhatabından nasıl bir tepki yada olumsuzluk göreceğiniz ilk başlardaki tavırlarında göremezsiniz onun için alacağınız olumsuz tepkiler için hazırlıklı olmalısınız.

                                                 HABERİN TOPARLANMASI

İster rutin olsun isterse özel, muhabirin temel amacı, haberi bütün unsurlarıyla birlikte hazırlamaktır. Ancak haberi hazırlamak kadar; hazırlanmak da özel bir dikkat ve çaba gerektirir. Bugün deneyimsiz muhabirlerin en çok ihmal ettiği şeylerin başında ne yazık ki habere hazırlanmak gelmektedir. İşinde deneyimli kaliteli bir muhabir masa başında oturup haberin ayağına gelmesini beklemek yerine masa başından kalkarak habere giden insandır. Ancak habere gitmeden önce yapılması gereken işler vardır. Söz gelişi, bur bir söyleşi ise muhabirin söyleşi yapacağı kişi konuyla ilgili ön hazırlık yapması şarttır. İş yoğunluğu olan bir kişiye hazırlık yapılmadan gidilen söyleşilerde hem muhabirin hem de gazetenin itibarının zedelenme tehlikesi vardır.

                                         KALİTELİ HABERDE EKSİKLİK OLMAZ

Haberin muhtevası, muhabirin kalitesinin belirgin göstergesidir. Herhangi bir eksikliğin veya fazlalığın bulunmaması, haberin iyi toparlanıp yazıldığının en sağlam kanıtıdır. Haberde, bütün tarafların eksik olarak görüşleri alınmış ve bütün iddialar cevaplandırılmış olmalıdır. Boşlukta kalan bir iddia haberin güvenilirliğini zedeleyen en önemli unsurdur. Bu nedenle muhabirin haberinden emin olması şarttır. Muhabir haberinin muhtevasından emin olmadığı durumlarda haberi yazmamalı,zorunluluk olduğun da ise ilgili birim sorumlusunu önceden bilgilendirmelidir.                                       

                                                 MUHABİR GAZETENİN VİTRİNİDİR

Bugün günümüzde dahi gazete ve televizyonlara iki kaynaktan yeni muhabir gelmektedir. Bunlardan ilki iletişim fakülteleridir. Gazetecik eğitimi gören gençler şartlar uygun olduğu takdirde gazeteler ile televizyonlara mesleği yapmak üzere başvurarak mesleğe adım atmaktadırlar. Yaygın gazetecilik de bunu ikiye ayırmak mümkündür. “mektepliler” ve “Alaylılar” teşkil etmektedir. Günümüzdeki basın yayın kuruluşlarında muhabirlik yeniden özendirilmeli ve gazeteciliğin temeli olduğu gerçeği göz ardı edilmemeli, hatırdan çıkarılmamalıdır. Muhabir geniş bir birikim sahibi olmalıdır. Muhabir kendi işini değil, Dünya gerçekleri ile yakından ilgilenmeli bir yandan mesleğini sürdürürken bir yandan da kendi bilgi birikimini artırmalıdır. Muhabir gazetecilik mesleğini bilerek isteyerek seçmiş olmalıdır.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

                                                                                              

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.