Belediye, dernek veya vakıflarca hazırlanıp ikram edilen iftar yemekleri zekât yerine geçmez. Çünkü bu ikramda, zekâtın sıhhat şartı olan temlik bulunmadığı gibi, iftar yemeği yiyenler arasında kendilerine zekât verilmesi caiz olmayan birçok kişi de bulunmaktadır. Ancak hazırlanan yemekler zekât niyetiyle yoksullara ulaştırılırsa zekât yerine geçer.
Günümüz de bir çok kurum ve kuruluşun yanında illerde valilikler üst düzey kişilere ve özel sektör kurumlarına gelenek olarak iftar vermektedir. Ancak giderek bu iftar sofralarını siyasi partilere bağlı gençlik kolları ve siyasi partilerin liderleri de katılarak ikram sahiplerine onur verdiklerini sanmaktadırlar. Türk örf ve geleneklerine bakıldığında iftar yemeklerinin gelir düzeyi düşük kişilere ve düşkünlere, fakir ve kimsesizlere Ramazan ayının bereketine uygun şekilde aşırıya kaçma ve ikram sahiplerini onurlandırmak üzere kabul edilmesi gerekmektedir.
Anadolu Türklerinde Ramazan ayının ritüelleri diğer Müslüman ülkelerinden farklı bir şekilde içinde Türk kültürünün farklılıklarını da kapsayarak yaşanırdı. Bütün halkın ramazan ayına özel bir hayat tarzı olurdu. Gündüzleri sokaklar genel olarak sakin geçerken iftar saatine doğru sokaklar dolup taşmaya başlardı. İftar ve sahur arasında sokaklar kalabalık etkinliklerin çoğunlukta olduğu, geceyle gündüz yer değiştirmiş gibi bayram havasında geçerdi. Zenginlerin ve yüksek gelir sahibi kişilerin mutfağının kapıları herkese açık olur, gelen misafirleri geri çevirmeden konuk edip güzelce ağırlarlardı. “Diş kirası” denen hediyeleri gelen kişilere hediye olarak dağıtırlardı. Oruç ibadeti, Türk kültürü ile birleşince insanların zorlanmadan geleneklerini üst düzeyde yaşadığı bir ay olarak geçerdi. konuklara sadece yemek değil sosyal ve kültürel yönden bilgiler verilir, halkın birbiri ile kaynaşması sağlanırdı.
Ramazan Sofralarının olmazsa olmazı Hurmalar, her ramazan sofrasında mutlaka olur. Oruç açarkenki başlangıçlardan biri olmasının yanı sıra lezzetiyle de ağzınızın tadını yerine getirir. Seçenekleri zenginleştirmek isterseniz üçlü sunum kaseleri ile hurmanın yanında kuru incir ya da kuru kayısı da servis edebilirsiniz.
Ramazan aylarında fırınlardan kokusu buram buram yükselen pideler de sofraların vazgeçilmezi arasında bulunuyor. Ancak, sade pideye farklı bir tat katmak isterseniz üzerine bolca kaşar rendeleyip tereyağı ile fırına verebilirsiniz. Katacağınız farklı baharatlar da lezzetini artıracaktır pide Dilimledikten sonra şık bir sunum tepsisine dizerek sofranızda yer verebilirsiniz.
Günümüzde ise Ramazan da iftar sofralarının seçkin davetliler ve davet sahibinin ekonomik gelirlerine uygun menüleri görüyoruz. Ya da siyasi liderlerin halkın göstermelik önceden sipariş edilmiş sofraları kameraların ve gazetecilerin fotoğraflaması için davet edilmektedir. Bazen gazetecilerin daveti yerine fotoğraflanmış görüntülenmiş birileri tarafından kaleme alınmış bilgiler servis edilmektedir. Ramazan iftar geleneğinin dışına çıkılarak halk nazarında prim yapma yarışına dönüşmektedir.