Eskiden, bir kişinin ya da bir haberde kişinin etik dışı davranışları sınırlı bir çevrede kalırken bugün, internet sayesinde çok kısa bir sürede milyonlara ulaşabiliyor.İnternet, yepyeni bir kültür yarattı. İnternet iletişimi, gazetecilikten ürün reklamlarına hatta ürünlerinizin Pazar bulmasına kadar birçok alanda çok hızlı, etkileşimli, inanılmaz kısa bir zamanda bütün dünyaya ulaşabilen, bir iletişim aracı haline gelerek kalıcı izler bırakan bambaşka bir mecra oldu. Bugün dünyada, akıllı bir telefonu olan herkes, her tür bilgiyi, ve haberi görüntülü bir şekilde yayabilme gücüne sahiptir. İnternet sayesinde artık herkes bir yayıncı olduğu için, kişilerin ve şirketlerin yaptıkları faaliyetlerden etik dışı davranışları gizleme güçleri kayboluyor. Siyasetçisinden bilim adamlarına kadar herkes yaptıklarından dolayı toplum tarafından sorgulanır hale gelebilmektedir.
İnternet devriminin Türkiye’de gazetecilik mesleğini sürdürme biçimleri üzerinde derinden etkili yaptığına hiç kuşku yok. Bu etki özellikle de yazılı basında hissedildi.Günümüzde okuyucuya ulaşma ve zamanın da ötesine geçmeyi kolaylaştırdı. Bu soruşturmada Türkiye’de internet gazeteciliği yazılı basının deneyimlileri ve Akademik medya çalışmalarının duayenleriyle internet devriminin Türkiye’de gazeteciliğe ne getirip neyi götürdüğünün konuşulması gerektiğinin zamanının geldiğini konuşmak zorunda olduğumuzun birçok kurum ve kuruluş tarafından dile getirilmektedir. Ne var ki bazı çekinceler nedeniyle büyük çaplı basın kurumlarına bakıldığında yada Anadolu basını olarak adlandırılan küçük çaplı gazete sahipleri kendi konumları gereğine inandıkları içinde bundan kaçınmaktadırlar. Basın sektöründe değişiklikleri hasır olmadıklarını dile getirerek bunu siyasi baskı olarak hükümetler nezdinde kullanmaktadırlar.
İnternet Devrimi gazetecilik ortamını derinden sarstı. Günümüzde yazılı basını ekonomik açıdan sarsan ve gazete çıkartma zorlukları ile karşı karşıya bırakan kağıt ve matbaa girdilerinin yanı sıra gelirlerdeki azalma yanında personel giderlerinin artması en büyük tehditler arasında sayılmaktadır.Öte yandan TV’nin akşam haberleri ile yarışmak zorunda kalan gazetelerin yazı işleri ekipleri, ertesi gün manşet atacakları haberlerin anında internetten yayınlanması gerçeğiyle yüz yüze kaldı. Böylece büyük gazeteler özel haber ve çok kez yorumlu haberciliğe yönelmek zorunda kaldı. Bu arada yazı işlerinde bazı özel haberleri ‘internete verelim-vermeyelim’ kavgaları yaşandığı bir dönemden geçmektedir.
. Gazete çıkaracak maddi gücü olmayan bazı gruplar ve ekipler de internet ortamında bağımsız, özgür ve muhalif kimlikli gazetecilik faaliyeti ile öne çıktılar. Bu da internetin Türkiye gazeteciliği ortamına sağladığı en pozitif katkı oldu. Çünkü 15 yıllık siyasi iktidar, kendi denetiminde ‘havuz medyası’ yaratarak, ve diğer ana akım medyayı tehditle sindirdi, Türkiye’de bilhassa gazeteciliği neredeyse tamamen öldürdü. Şu anda gerçek habercilik alanı sadece internette kaldı. Ama hala bu internet gazeteciliğinin önündeki engeller siyasetin gündeminde yer bulabilmiş değil gazeteci ve gazeteciliğin önündeki en büyük engel ise yasaların çıkartılmamasıdır İnternet gazeteciliği neyi bekliyor. Bu sorunun cevabı ise iktidarı ve muhalefeti ile henüz siyaset erki tarafından gündem olmamıştır internet gazeteciliği ürkiye’de henüz hak ettiği reklama ve maddi desteğe kavuşmamıştır. Bunda ‘muhalif olma’ faktörü ve iktidar tehdidi de önemli bir etkendir. .
Basın üzerindeki sansasyonlar bir takım çevrelerin baskısı düşünüldüğünde günümüz Türkiye’sinde ise Sadece internette haber yapan, yapabilen bir gazeteci grubu oluştu Türkiye’de. Bunlar bağımsız ve gerçek haber yapmaya çalışıyorlar. Ülkede özellikle gençler arasında gerçeği merak edenler, yani halkın habere erişim hakkını kullanmak isteyenler giderek internete yönelmektedir. Bu alan sosyal medya desteği ile hız kazanıyor. Kısa sürede geniş bir kitleye bir haberi duyurur hâle geliyor. Bu da halkın habere erişim hakkına ekstra ve pozitif bir katkı yapıyor. Türkiye’de artık gerçek haberler internetteki bir grup gazeteci tarafından yazılıyor ve sosyal medya aracılığı ile yayılarak halka duyuruluyor. Gazetecilik sosyal medya alanlarındaki gücü ile yaşıyor ve savaşıyor. Bir gün “Kılıç ile Saban” bu iki fatihten biri diğerine yenik düşecektir.