Gazeteci, gazetecilik mesleğini icra eden; güncel olaylar, akımlar, konular ve kişiler hakkında bilgi toplayıp, olabildiğince tarafsız bir şekilde yayımlamaya gayret gösteren kişidir. Gazeteci gerektiğinde vatanı için hiç düşünmeden canını ortaya koyarak kahramanca savunan kişidir. Bu gün 15 Mayıs 1919 tarihinde Anadolu da kendilerine yurt bulmak amacı ile İzmir’in Yunan askerleri tarafından işgal amaçlı çıkartma yaptığı ve ilk kurşunu bir Türk gazeteciden yediği ve gazeteci Hasan Tahsin’in (Osman Nevres) Yunan Askerlerinin attığı kurşunlarla şehit düştüğü gün olarak bilinmektedir.
Hasan Tahsin ya da gerçek adıyla “Osman Nevres” İzmir'e çıkartma yapan, seçkin askerlerden oluşan Yunan Efzon Alayı işgal askerine, Kordonboyu'ndan ilk kurşunu sıkarak Türk direnişini başlatan kişidir. 15 Mayıs 1919 sabahı saat yedi buçuk sıralarında Hasan Tahsin Konak Meydanı Kordonboyu'nda koyu renkli takım elbisesi ile bekliyordu. Önce Yunan gemilerinden Patris ve Atronitos isimli gemiler Pasaport'a yanaştı ve bir grup Yunan Efzon Alayı saat 08:55 sıralarında askeri gemiden inerek karaya çıktı. Temiastokles gemisi ise 5. Piyade Alayı'nı Punta iskelesine çıkardı.
Bunlar Punta'dan ilerleyerek Kadifekale'yi işgal edeceklerdi. Bu esnada on binlerce yerli Rum ellerindeki Yunan bayrakları ve çiçekler ile Kordonboyu'nu kaplamışlardı. İzmir'li Rumlar işgal haberini 13 Mayıs Salı günü öğleden sonra Aya Fotini Kilisesi'nde Yunan albay Mavrudis tarafından okunan Venizelos'un kendi el yazısı ile kaleme aldığı beyannamesiyle öğrenmişlerdi.
Kalabalık inen Yunan askerlerine alkış tutuyordu. Gelen askeri tabur, İzmir metropoliti Hrisostomos tarafından takdis edildi. Metropolit Yunan bayrağını öptü ve bu esnada ağladığı görülüyordu. İlk Yunan taburu daha sonra buradan yaya olarak Hükûmet konağı, kışla, kokaryalı istikametinden Karantina'ya doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş kolunun baş tarafı kışla hizasını geçip yola saptıktan sonra, Hasan Tahsin kalabalığın arasından sıyrılarak öne geçti. Tahsin'in sesli bir şekilde "Olamaz, olamaz, böyle ellerini sallaya sallaya giremezler" diye söylendiği duyulmuştur. Tahsin daha sonra yanında bulunan revolver ile düşmana ilk ateşi açtı. Daha sonra ise yanında fazla yandaşı olmayan Tahsin, Yunan Alayı tarafından açılan ateş ve ardından süngüleme sonucunda, Kordonboyu'nda kalabalığın önünde henüz 31 yaşında yaşama veda etti
Atatürk ve döneminin yazarları ilk kurşunun Hasan Tahsin tarafından atıldığına hiç değinmemiştir. 27 Mayıs Darbesine kadar Hasan Tahsin'in adı dahi fazla anılmamıştır. Ama bazı tarihçi yazarlar tarafından İzmir’inde kurtuluşunun kaleme alındığı makaleler neticesinde ortaya çıkmıştır. Şayet böyle olmasaydı Türk basınının kahraman bir evladının bu yürekli davranışı meçhulde kalmaya devam edecekti. Türk milletinin kahramanlığı tarih sayfalarından hiçbir zaman silinemeyecektir. Türkiye Cumhuriyeti evlatlarının omuzlarına her zaman ilk kurulduğu günde olduğu gibi ebediyete kadar sürecektir.