Her yıl dünya insanlığı tarafından 31- Aralık tarihine 1- Ocak tarihine sağlayan gece gerek evlerde gerekse eğlence yerlerinde yeni yılı karşılamak üzere düzenlenen çeşitli eğlenceleri Hıristiyanların peygamberi Hz. İsa’nın doğumu ile ilgisi yoktur. Amerika başta olmak üzere bazı ülkelerde yeni yıl ile birleştirilerek adına şükran günü kutlaması denilmektedir.
Noel bayramı Hristiyanlar tarafından her yıl 25 Aralıkta kutlanan bir bayramdır. Ama Noel bayramı kutlamaları 24 Aralıkta başlar ve 25 Aralık ve 26 Aralık’da da kutlanmaya devam eder. Porotestan kiliseleri bu tarihten sonra Noel bayramı kutlamazlar. Ermeni Kilisesi gibi bazı Doğu Ortodoks Kiliseleri, Jülyen takviminde 25 Aralık’a denk gelen 6 Ocak’ı Noel olarak kutlarlar. Hıristiyanların çoğunlukta olduğu ülkelerde ise bir kültürel gelenekmiş gibi pratik olarak Noel tatili yılbaşı tatiliyle birleştirilir. Bazı Ortodoks kiliselerinin Noel’i Jülyen takvimine göre kutlamasının nedeni, şu an kullanılan Gregoryen takviminin Katolik bir din görevlisi olan Papa XIII. Gregory tarafından düzenlettirilmiş olmasıdır.
NOEL KELİMESİNİN ANLAMI NEDİR?
Noel sözcüğünün kökeni Latince Natalis (doğum) kelimesidir. Yani açıkçası Hz İsa’nın doğumunu ve bu kültürün geliştirilmesi ile kutlanan bir gün anlamına gelmektedir. Açıkçası bazı kaynaklara göre bu kutlamaların yeni yıl ile birleştirilmesinin bir manası da yoktur. Türkçeye Fransızca Noël (Noel sezonu) sözcüğünden geçmiştir. Bir diğer iddiaya göre Noel kelimesi, Galya dilinde (Keltçe) yeni anlamına gelen “noio” ile güneş manasına gelen “hel”in birleşmesiyle oluşmuştur ve “yeni güneş” anlamına gelmektedir. Noel kelimesi o devrin putperest toplumunda yeni yılın başlangıcında yapılan şenliklere ad olmuştur. Ayrıca Roma İmparatorluğu döneminde halk, mutlu bir olayı karşılamak ve kutlamak için, duygularını “noel, noel” diye bağırarak dile getirirdi. Noel sözcüğünün kökeni ile ilgili bir diğer açıklama ise Fransızca “haber” veya “yeni” anlamındaki “nouvelle” kelimesinden geldiğidir.
Christmas Kelimesinin Anlamı Nedir?
Günümüzde başta İngilizce konuşan coğrafya olmak üzere bazı batılı ülkelerde Noel anlamında kullanılan Christmas ve benzeri diğer kelimeler ise Yunanca Khristos (Mesih) ve avam Latincesindeki messa (Efkaristiya ayini) kelimelerinin birleşmesinden oluşmuştur. Messa sözcüğünün kökeni ise yine latince “missa” (yollama, gönderme) sözcüğüdür ve muhtemelen ayin sonunda cemaatin dağılmasına işaret eder.
Milattan Önce Noel
Noel kutlamalarının saf dini inanca sonradan katılan bir bidat olduğu iddia edilir. Bu iddialara göre Antik çağlardan beri kutlanagelen Pagan kış festivalleri ile Roma’da yayılmış Mitraizm’in kış festivalleri olan Yule ve Saturnalia’daki uygulamalar Noel’in kökenini teşkil etmektedir. Roma İmparatorluğu’nda ise 25 Aralık, güneş tanrısının doğum günü olarak kabul ediliyordu. Roma halkı Hıristiyanlık’tan önce büyük oranda putperestti.
Hz. İsa’nın Doğumu
Noel, Hristiyanlık’ta Hz. İsa’nın doğum günü olarak kutlanılır. Hz. İsa (d. MÖ 8-2 – ö. M.S. 29-36), Hıristiyanlık’taki temel figürdür. Doğum ve ölüm tarihleri ile ilgili olarak kimi tarihçiler ve araştırmacılar farklı görüşler belirtirler. Hristiyanlık’ta Nasıralı Hz. İsa olarak da bilinir. Hristiyan kaynaklarında ve yer yer Kur’an’da Hz. İsa Mesih olarak anılır. Hz. İsa, Roma İmparatorluğu’nun Yahudiye eyaletinde kendisi de bir Yahudi olan Meryem’den dünyaya gelmiştir. Hristiyanlık’ta ve İslamiyet’te tanrı tarafından babasız doğduğuna inanılır. Soyu, üvey babası Yusuf’a göre tayin edilir. Buna göre soyu Davud peygambere dayanır. İslami kaynaklarda ise Meryem’in daha sonra evlendiğine dair bir ifade yoktur.