Mustafa ARSLAN
Köşe Yazarı
Mustafa ARSLAN
 

MASTADON FİL FOSİLLERİ VE DALKAVUK MÜSVETTELERİ

      Geçtiğimiz günlerde Kültür ve Turizm Bakanı Prof Dr. Numan Kurtulmuş Burdur’a Bakanlığı İle ilgili incelemelerde ve bazı açılışlarda bulunmak üzere geldi. Her devlet adamı gibi Valilik, AK Parti ziyaretlerinin ardından Belediye tarafından yaptırılan ve ekonomik nedenlerden dolayı yapılamadığı için ilgili kurum tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yaptırılmasına karar verildiği içinde binada incelemelerde bulundu. Belki buraya kadar “Mastadon Fil” Fosilleriyle ne ilgisi var diyebilirsiniz. Konu Burdur’u ilgilendirdiği ve gerçekten Turizm katkısı nedeniyle Burdur’un doğa tarihi müzesine sahip olması için Zafer mahallesinde bulunan kilise Bakanlık tarafından sağlanan katkı ile “Doğa Tarihi Müzesi” yapıldı. Ancak yapılan bu müze Kemer Elmacık Köyü yakınlarındaki kazı alanından çıkartılan materyal Fil fosillerinin bir kısmı koruma amaçlı yeterli bir konservasyon yapılamadığı  için Ankara’ya Tabiat Tarihi Müzesine götürüldüğü söylenmektedir. Burdur için yeni olması ve Turizm’e katkı koyacağına inanılması için Burdur Müze müdürlüğünün katkıları ile kazının tekrar başlatılması ve kazı alanına tekrar önem verilmesi için “Kültür ve Turizm Bakanı” Prof Dr. Numan Beye soru yönelttim. Bakan bey tevazu göstererek konu hakkında çok detaylı bir bilgisinin olmadığını söyleyerek yapılması gereken birkaç cümlelik açıklama yaptı. Gerçekten bir gazeteci olarak bunu yapmam gerekiyordu. Buraya bir nokta koyduktan sonra bize sağlanan araç için bir arkadaşla konu hakkında konuşurken tepki amaçlı bir sataşma oldu. Kazının tamamlandığını böylesi bir sorunun gereksizliğini vurgulayan kişiye araştırmasını söyledim. Elmacık yakınlarında kazı alanında “Mastadon Fil Fosillerinin” kazısını yapan ve 2006-2009 yıllarında çalışmaları yürüten Yrd.Doç Dr. Nurfettin Kahraman ise şu anda Prof Dr. Olarak Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinde Fen Edebiyat Fakültesi’nde Coğrafya bölüm Başkanlığı görevini yürütmektedir. Burdur’da bulanan kazı alanının daha uzun yıllar sürebileceğini kendisi ile görüşmemde ifade etti. Antropoloji biliminin de içinde bulunduğu bir ekip tarafından kazı alanındaki çalışmaların pekala yürütülmesinin mümkün olduğunu ifade etti. Ancak kendisinin olmadığı bir ekip tarafından yürütülecek bir kazı çalışması kazı alanındaki “Mastadon Fil” fosillerinin ve kazı alanında bulunan Antilop, Zürafalar, Yırtıcılar ve Kuşlara ait fosiller zarar görebileceğini söyledi bunun için Bakanlığın konuya dikkatli bir şekilde eğilmesi gerektiğinin altını çizdi. “Bir ülkede dalkavukluğun sağladığı çıkar, dürüştlüğün sağladığı çıkarlardan daha verimli olursa o ülke batar.” O halde araştırılmadan ve gerçek bilgilere ulaşılmadan söylenen sözler kimseye yarar sağlamadığı gibi söyleyenin kısa süreli işine yarayabilir ancak gerçeği değiştirmez. Ayrıca davkavukluk devlet adamlarının çevresini sarmış bir ahtapot gibi kolları ile çevrelemektedir.    
Ekleme Tarihi: 14 Ocak 2018 - Pazar

MASTADON FİL FOSİLLERİ VE DALKAVUK MÜSVETTELERİ

      Geçtiğimiz günlerde Kültür ve Turizm Bakanı Prof Dr. Numan Kurtulmuş Burdur’a Bakanlığı İle ilgili incelemelerde ve bazı açılışlarda bulunmak üzere geldi. Her devlet adamı gibi Valilik, AK Parti ziyaretlerinin ardından Belediye tarafından yaptırılan ve ekonomik nedenlerden dolayı yapılamadığı için ilgili kurum tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yaptırılmasına karar verildiği içinde binada incelemelerde bulundu.

Belki buraya kadar “Mastadon Fil” Fosilleriyle ne ilgisi var diyebilirsiniz. Konu Burdur’u ilgilendirdiği ve gerçekten Turizm katkısı nedeniyle Burdur’un doğa tarihi müzesine sahip olması için Zafer mahallesinde bulunan kilise Bakanlık tarafından sağlanan katkı ile “Doğa Tarihi Müzesi” yapıldı. Ancak yapılan bu müze Kemer Elmacık Köyü yakınlarındaki kazı alanından çıkartılan materyal Fil fosillerinin bir kısmı koruma amaçlı yeterli bir konservasyon yapılamadığı  için Ankara’ya Tabiat Tarihi Müzesine götürüldüğü söylenmektedir.

Burdur için yeni olması ve Turizm’e katkı koyacağına inanılması için Burdur Müze müdürlüğünün katkıları ile kazının tekrar başlatılması ve kazı alanına tekrar önem verilmesi için “Kültür ve Turizm Bakanı” Prof Dr. Numan Beye soru yönelttim. Bakan bey tevazu göstererek konu hakkında çok detaylı bir bilgisinin olmadığını söyleyerek yapılması gereken birkaç cümlelik açıklama yaptı. Gerçekten bir gazeteci olarak bunu yapmam gerekiyordu. Buraya bir nokta koyduktan sonra bize sağlanan araç için bir arkadaşla konu hakkında konuşurken tepki amaçlı bir sataşma oldu. Kazının tamamlandığını böylesi bir sorunun gereksizliğini vurgulayan kişiye araştırmasını söyledim.

Elmacık yakınlarında kazı alanında “Mastadon Fil Fosillerinin” kazısını yapan ve 2006-2009 yıllarında çalışmaları yürüten Yrd.Doç Dr. Nurfettin Kahraman ise şu anda Prof Dr. Olarak Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinde Fen Edebiyat Fakültesi’nde Coğrafya bölüm Başkanlığı görevini yürütmektedir. Burdur’da bulanan kazı alanının daha uzun yıllar sürebileceğini kendisi ile görüşmemde ifade etti. Antropoloji biliminin de içinde bulunduğu bir ekip tarafından kazı alanındaki çalışmaların pekala yürütülmesinin mümkün olduğunu ifade etti. Ancak kendisinin olmadığı bir ekip tarafından yürütülecek bir kazı çalışması kazı alanındaki “Mastadon Fil” fosillerinin ve kazı alanında bulunan Antilop, Zürafalar, Yırtıcılar ve Kuşlara ait fosiller zarar görebileceğini söyledi bunun için Bakanlığın konuya dikkatli bir şekilde eğilmesi gerektiğinin altını çizdi.

“Bir ülkede dalkavukluğun sağladığı çıkar, dürüştlüğün sağladığı çıkarlardan daha verimli olursa o ülke batar.” O halde araştırılmadan ve gerçek bilgilere ulaşılmadan söylenen sözler kimseye yarar sağlamadığı gibi söyleyenin kısa süreli işine yarayabilir ancak gerçeği değiştirmez. Ayrıca davkavukluk devlet adamlarının çevresini sarmış bir ahtapot gibi kolları ile çevrelemektedir.  

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.